Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz seçmenin mesajını okuruz, doğru okuruz, gerekeni yaparız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz seçmenin mesajını okuruz, doğru okuruz, gerekeni yaparız
LGS için örnek soru ve çözümlü videoları yayımlandı
LGS için örnek soru ve çözümlü videoları yayımlandı
Bakan Kacır: Ülkemizde elektrikli araç kullanımı hedeflerimizle uyumlu şekilde artıyor
Bakan Kacır: Ülkemizde elektrikli araç kullanımı hedeflerimizle uyumlu şekilde artıyor
Fırat Kalkanı bölgesinde tespit edilen 4 terörist etkisiz hale getirildi
Fırat Kalkanı bölgesinde tespit edilen 4 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>EKONOMİ
29 Temmuz 2022 Cuma - 13:16

Piyasalar haftayı pozitif kapatmak istiyor

Fed toplantısının ardından varlık fiyatları ağırlıklı olarak denge bulma çabası sergilerken bir yandan toplantıda verilen mesajları fiyatlayan piyasalar bir yandan da makroekonomik görünümü takip etti.

Piyasalar haftayı pozitif kapatmak istiyor

Fed toplantısının ardından varlık fiyatları ağırlıklı olarak denge bulma çabası sergilerken bir yandan toplantıda verilen mesajları fiyatlayan piyasalar bir yandan da makroekonomik görünümü takip etti. Bu noktada ABD’de ikinci çeyrek büyüme rakamı öne çıkarken yurt içinde ise TCMB’nin açıkladığı yılın üçüncü enflasyon raporu izlendi.

2022 sonu enflasyon tahminini %42,8'den %60,4'e revize eden TCMB enflasyonun 2023 yıl sonunda ise %19,2 olarak gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu. Nisan ayında açıklanan son raporun tahminleri güncelliğini önemli ölçüde yitirdiği için yapılan revizyon sürpriz değil. Ancak rakamların hâlâ piyasa ortalamasının altında seyrettiğini görüyoruz. Para politikasında herhangi bir revizyon sinyali gelmediği için güncelleme TL varlıklar üzerinde ise anlamlı bir etki yaratmadı.

ABD’de ise yılın ilk çeyreğinde %1,6 daralan GSYH ikinci çeyrekte %0,5 olan büyüme beklentisinin aksine %0,9 geri çekildi. Böylece ABD ekonomisi arka arkaya iki çeyrekte de daralmış oldu. Bu durum resesyon endişelerini canlandıran bir zemin yaratıyor. Ancak Fed’in Eylül ayından itibaren faiz artırımlarının hızını azaltmasının beklendiğini göz önünde bulundurursak piyasa beklentisinden önemli ölçüde ayrışan rakamın yarattığı baskının oldukça sınırlı kaldığını gördük. Kaldı ki söz konusu verinin Ağustos ve Eylül aylarında revizyonlarının açıklanacağını da unutmamak gerekir.

ABD büyüme verisinin ardından bugün ise Fed’in enflasyonu takip etmek için kullandığı PCE endeksini izleyeceğiz. Manşet rakam TÜFE’nin işaret ettiği gibi yukarı yönlü eğilimini (%6,3’ten %6,7’ye) sürdürebilecek olsa da çekirdek rakamda değişiklik beklenmiyor (%4,7). Euro Bölgesi’nde ise bugün öncü TÜFE rakamı açıklanacak. %8,6 olan yıllık enflasyonda herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Ancak dün açıklanan Almanya TÜFE verisinin %8,2’den %8,5’e yükselmesinin ardından risklerin yukarı yönlü olduğunu söyleyebiliriz.

TL: Fed toplantısının ardından TL’de küresel piyasalara paralel olarak değer kazanma çabası görülse de günün sonunda USD/TL’nin 17,90’dan çok fazla uzaklaşmadığını gördük. Öte yandan enflasyon raporunda yapılan güncellemeler TL üzerinde anlamlı bir etki yaratmazken Merkez Bankası’nın brüt rezervlerinin 98,3 milyar dolara gerileyerek 2021 Haziran ayından bu yana en düşük seviyeye inmesi ise dikkat çekti. Net rezervlerde ise sınırlı iyileşme görüldü. Buna göre önceki hafta 6,4 milyar dolar olan net rezervler 6,7 milyar dolara yükseldi. Ancak swap hariç net rezervler -55,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Borsa İstanbul: Küresel risk iştahının Fed toplantısı sonrasında belirgin şekilde artması BIST-100 endeksinin de güne yukarı yönlü bir eğilimle başlayıp 2575 puan sınırına yaklaşmasını sağladı. Ancak özellikle ABD büyüme verisinin ardından piyasalarda yaşanan bozulma endeksin kazanımlarını geri vermesine ve teknik açıdan önemine sıklıkla vurgu yaptığımız 2550 puanın altında kapanış yapmasına neden oldu. Endeksin görünümünde şimdilik anlamlı bir bozulma görmüyoruz. Ancak 2550’nin üzerinde kapanışlar yapılamazsa bu durum bir noktadan sonra ivme kaybı yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle söz konusu noktanın üzerinde yapılacak kapanışların kritik olduğuna inanıyoruz.  

BIST-30 Ağustos vadeli VİOP kontratı

Günü 2791 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 2772, 2750, 2730 ve 2708 destek olarak izlenebilir. 2811, 2833, 2853 ve 2875 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL Temmuz vadeli VİOP kontratı

Günü 17.92 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 17.7945, 17.6510, 17.526 ve 17.3825 destek olarak izlenebilir. 18.0455, 18.189, 18.3140 ve 18.4575 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak:ÜNLÜ & Co

Hibya Haber Ajansı

 
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yeni atama
 
Büyüme verisi sonrası kıymetliler yukarı hareket etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasaların yönü
Geçen haftayı endeks yatay yönlü tamamlayan endeks haftayı yatay sürdürmektedir. ...
Altın Fed sonrası güçlenme yaşadı
Bir süredir beklenen FED toplantısı dün gerçekleşirken, piyasalarda hareketli ...
Ekonomik güven endeksi 93,4 oldu
Ekonomik güven endeksi Haziran ayında 93,6 iken, Temmuz ayında %0,2 oranında ...
 
Altının gözü Fed toplantısında
Piyasalar FED toplantısını beklerken, altın da yön bulmakta zorlandığı bir seansı geride bıraktı.
Piyasalar FED’i bekliyor
Günün en önemli konu başlığını TSİ 21.00’de sonuçlanacak olan FOMC toplantısı oluşturuyor.
Altın haftaya kayıpla başladı
FED haftasına girerken altın da haftaya satıcılı bir başlangıç yaparak ...
 
Asya borsalarına Çin desteği
Asya borsaları yarın gerçekleşecek Fed para politikası beyanatı öncesinde ...
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.
Altın beş hafta sonra yeşile döndü
Geçtiğimiz hafta Avrupa merkez bankasının faiz kararı açıklanırken, altın ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri