Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
30 Ekim 2020 Cuma - 11:26

Piyasalar denge bulmaya çabalıyor

Küresel zayıflık Borsa İstanbul’a da negatif yansıyor. Borsa İstanbul’da sert geri çekilmenin ardından kısa vadeli indikatörler yavaş yavaş tepki sinyalleri vermeye başladı.

Piyasalar denge bulmaya çabalıyor

Korona virüs vakalarının birçok ülkede pandemi başlangıcından bu yana rekor seviyelere ulaşması ile özellikle Avrupa’da kısıtlamaların yeniden devreye alınması ekonomik aktivite açısından endişe yaratmaya devam ediyor. Buna ek olarak, ABD başkanlık seçimine günler kalması ve mali teşvik paketine ilişkin soru işaretleri yatırımcıları temkinli kalmaya iterken risk iştahının düşük seviyelerde kalmayı sürdürdüğünü görüyoruz. Küresel piyasalar hafta başından bu yana devam eden satışların ardından yurtiçi piyasaların kapalı olduğu günü sınırlı tepki alımları eşliğinde tamamlasa da zayıflığın haftanın son işlem gününde de devam etmesi dikkat çekiyor.

 

Beklentilerimiz

Küresel zayıflık Borsa İstanbul’a da negatif yansıyor. Borsa İstanbul’da sert geri çekilmenin ardından kısa vadeli indikatörler yavaş yavaş tepki sinyalleri vermeye başladı. Ancak bu tepkinin sadece saatlik grafikler ile sınırlı kalması nedeniyle büyük resmin şimdilik değişmesini beklememek gerekir. Görünümün iyimser hale gelmesi için ilk etapta yeniden 1130 puanın üzerine çıkılması ve sonrasında 1155 puanın üzerinde kapanış yapmamız gerekiyor. Ancak yurtdışındaki zayıflık aşağı yönlü risklerin sürdüğünü gösteriyor. Dolayısıyla kısa vadeli teknik görünüm tepki potansiyeline işaret etse de önümüzde artan korona virüs vakaları gibi ekonomik aktiviteyi tehdit eden ve ABD başkanlık seçimi gibi belirsizlik yaratan konu başlıklarının bulunması kayıpları azaltmaya yönelik olası çabaları engelleyecek riskler olarak kalmaya devam ediyor.

EUR/USD üzerindeki artarak baskı sürüyor. Artan korona virüs vakalarının Avrupa’da birçok ülkede kısıtlayıcı önlemleri beraberinde getirmesi ekonomik aktiviteye ilişkin riskleri yüksek tutarken yatırımcıların ise dolar tercihini korumasına neden oluyor. Euro Bölgesi’nde makroekonomik görünüm istenen seviyeye bir türlü ulaşamazken artan vakalar ile birlikte risklerin daha da artması ise ECB’den adım beklentisini canlı tutuyor. Bu kapsamda dünkü toplantıda ECB yeni bir adım atmamış olsa da verilen güvercin mesajlar yılsonundan önce ek bir önlem alınabileceğine işaret ediyor. Kaldı ki piyasa beklentisi de Aralık ayında makroekonomik tahminlerin güncellenmesi ile birlikte ECB’nin ekonomiye daha fazla destek vermek için aksiyon alacağı yönünde.

 

TCMB yıl sonu enflasyon tahminini beklendiği gibi yukarı revize etti. TCMB Temmuz ayı Enflasyon Raporu’nda %8,9 olan 2020 sonu enflasyon beklentisini gerek söz konusu beklentinin piyasanın önemli oranda gerisinde kalması gerekse TL’de artan sert değer kayıplarının etkisi nedeniyle öngörüldüğü gibi yukarı yönlü revize ederek %12,1 seviyesine çıkardı. Son Enflasyon Raporu’ndan bugüne baktığımızda TL’nin dolar karşısında %18 değer kaybettiğini görüyoruz. Yeni tahminin piyasa beklentisine yakın olması nedeniyle daha gerçekçi olduğunu söylemek mümkün. Ancak hedefin ne ölçüde yakalanacağının gerek TL’nin önümüzdeki aylarda sergileyeceği performans ile gerekse para politikasında sıkılaştırmanın ne ölçüde devam edeceği ile doğrudan bağlantılı olduğunu söyleyebiliriz. TCMB’nin yıl sonu tahminini yeni ekonomi programında açıklanan %10,5’lik tahminin de üzerinde taşıyarak piyasa beklentisine yaklaştırması ise sıkılaştırma adımlarının yılın geri kalanında da devam edeceğini düşündürüyor. 
 

Satış baskısı ons altına da yansıyor.

Artan korona virüs vakalarının dolara güç kazandırmasının yanında ABD’de teşvik paketi beklentisinin artık net şekilde seçim sonrasına kaymış olması değerli metallerin güç kazanmasını önemli ölçüde zorlaştırıyor. Bu kapsamda ons altında zaman zaman oluşan yukarı yönlü denemeler kısa vadede ilk önemli bir direnç olarak takip ettiğimiz 1920 doları aşacak boyuta ulaşamazken baskının artmasıyla fiyatların 1960 dolara kadar geri çekildiğin gördük. Doların değer kazanmasının yanında korona virüs riskinin artması nedeniyle yatırımcıların nakit tutmak istemesinin de ons altın üzerindeki baskıda etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak artan belirsizliklerin aynı zamanda güvenli liman arayışını desteklemesi altındaki satış baskısının piyasaların geneline kıyasla daha limitli kalmasını sağlıyor. Bu tablonun haftanın son işlem gününde de değişmesini beklemiyoruz. 

Kaynak:UNLU CO
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’de yurt içi havayolu taşımacılığı korona öncesine ulaştı
 
Organ nakli hastalarına koronavirüs uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
USDTRY analizi
İçerisinde bulunduğumuz haftada TL; dolar karşısında yaklaşık olarak %4’ün ...
Avrupa’da sokağa çıkma yasakları başlıyor
Banka endeksi ise ucuz değerlemeler ve ağırlığı küçük bankalardaki spekülatif ...
Günlerden ECB
ABD endekslerinde teşvik paketinin seçimle sonrasına kalması ile tetiklenen ...
 
ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları
DAX, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 günü sırasıyla %4,17, %3,49 ve %2,55 oranlarında ...
TCMB enflasyon tahminleriyle piyasayı yakaladı, politika belirsizliğini kıramadı
TCMB, yılın 4. Enflasyon Raporu toplantısında yılsonu enflasyon beklentisini ...
USDTRY analizi
İçerisinde bulunduğumuz haftaya hızlı bir başlangıç yapan USDTRY paritesi ...
 
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, vaka sayılarındaki artışın endişe verici boyutlara ...
TCMB enflasyon tahminlerini açıklayacak
Sabah saatlerinde TCMB 2020 ve 2021 yılı enflasyon tahminlerini açıklayacak. (İnvestaz Yatırım)
Ekonomik gelişmeler
USDTRY paritesi işlemlerinde Türk lirasına likiditesine yönelik alınan ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri