Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
27 Eylül 2021 Pazartesi - 11:13

Günün gelişmeleri

Cuma günü yurtiçinde Eylül ayına ait Kapasite Kullanım Oranı bir önceki aya göre % 1,0 artarak % 78,1 seviyesinde gerçekleşti.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Cuma günü yurtiçinde Eylül ayına ait Kapasite Kullanım Oranı bir önceki aya göre % 1,0  artarak % 78,1 seviyesinde gerçekleşti. İmalat Güveni ise bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak 113,4 seviyesine gerilerken  gelecek 3 aya ilişkin değerlendirmelerde üretim hacminde, iç piyasa sipariş miktarında ve ihracat sipariş miktarında azalış gözlemlenmekte.  Geçen hafta TCMB faiz indirim kararı sonrası bankacılık öncülüğünde borsada başlayan satışlar aynı zamanda kurdaki hareketleri de yukarı yönlü sert bir şekilde etkileyerek Usd/Try’de yeni rekorların gelmesini sağlamıştı. Kurdaki yükseliş eğilimi bu hafta da devam edebilir. BİST100 endeki Cuma gününü % 1.20 değer kaybederek 1.384,68 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 13,4 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 1,67 ile turizm olurken, en çok kaybettiren ise % 2.98 ile bankacılık oldu. Bugün bir miktar bankacılık hisselerine tepki alımı gelebilir. Ancak yine de BİST100’de 1380 desteği bizim için çok kritik olacaktır.  Bu seviyenin kırılması halinde satışlar hızlanabilir.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin olacak.

ABD:  Cuma günü ABD’de Yeni Konut Satışları beklentilerin üzerinde 740K olarak açıklanırken, son 2 aydır yükseliş kaydedilmekte. Geçen hafta Fed faiz kararından tahvil alım programının azaltılması (tapering) çıkmadı.  Ancak Fed’in açıkladığı projeksiyonlarda faiz beklentilerin hem öne hem daha yüksek seviyeye çekilmesi yakın zamanda taperingin başlayacağı ve bitmesinin ardından yakın zamanda hız kesmeden faiz artırımlarının geleceği şeklinde. Ayrıca enflasyon beklentilerinin yükseltilip büyüme beklentilerin indirilmesi piyasanın aşırı ısınmaya başladığının bir göstergesi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri geçen hafta bizim için kritik bölge olan % 1.37 seviyesini kırarak % 1.55’lere doğru atak yapınca küresel bazda dolarda da güçlenme eğilimi ön plana çıkmış oldu. Burada dolar endeksinin özellikle 93.44 seviyesini kırması halinde dolar endeksinde daha sert alımlar izlenebilir. ABD borsaları Cuma gününü karışık bir seyirle kapanırken hareketler yataydı. Evergrande'nin borç krizine ilişkin belirsizliğin artması ve özellikle İngiltere’de görülen benzin krizi borsalarda aşağı yönlü baskı oluştururken taperingin ertelenmesi ise borsalara nefes  aldıran gelişme oldu. Bu haftada özellikle bu iki gelişme piyasalarda öne çıkacaktır. Geçen hafta Evergrande tahvil ödemelerini yapamamıştı.  Özellikle korona virüs sonrası tır şoförlerinin işi bırakması ve İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ardından bazı çalışanların vizelerin iptal edilmesi bugün bizi İngiltere’de benzin krizinin yaşanmasına sevk etti. Enerji krizinin büyümesi halinde petrol fiyatlarındaki yükseliş eğilimi devam ederken dünya hiç beklenmedik enflasyon baskısı ile karşı karşıya kalabilir. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, daha önce Senato'da kabul edilmiş olan 1 trilyon dolar büyüklüğündeki altyapı yatırım paketi için oylama tarihini 30 Eylül Perşembe olarak belirledi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester bankanın ilk faiz artırımı için gereken şartların 2022 sonu itibarıyla karşılanmasının beklendiğini söylerken Mester, enflasyonun gelecek yıllarda %2'nin bir miktar üzerinde olabileceğini ifade ederken 2021 ve 2022 yılları için işsizlik tahminlerini sırasıyla % 4,75 ve % 4,0, büyüme tahminlerini % 5,5 ve % 3,75-4,0 olarak belirtti.

Bugün ABD’de aylık bazda çekirdek dayanıklı mal siparişleri % 0.5 beklenirken aylık bazda dayanıklı mal siparişlerinin ise % 0.7 açıklanacağı tahmin edilmekte. Fed üyelerinden Evans, Williams ve Brainard’ın konuşmasını da takip edeceğiz. Piyasalarda bu hafta da güçlü dolar beklentimiz sürüyor. Tekrar etmemiz gerekirse bunun için dolar endeksinin 93.44 direncini kırması gerekmekte.

EURO BÖLGESİ:  Cuma günü Euro Bölgesi’nde Almanya’da IFO’dan İş Güven Endeksi beklentilerin altında 98.8 puan olarak açıklanırken İFO İş Güven Endeksinde son 3 aydır düşüş görülmekte. Eylül ayındaki düşüşte, imalat sektöründe yaşanan darboğazın etkili olduğu görüldü. Ifo Başkanı Clemens Fuest yaptığı açıklamada, "Hammadde ve ara malı tedarikinde yaşanan problemler Alman ekonomisine fren yaptırıyor. İmalat sektörü tedarik darboğazı kaynaklı bin resesyon yaşıyor" dedi. Eur/Usd paritesi Cuma günü satış yaşarken yükselişler satış fırsatı olmayı sürdürüyor. Eur/Try ise TCMB faiz kararı sonrası Türk Lirası’nın değer kaybetmesiyle yükselişine devam ediyor.  Avrupa borsaları geçen haftanın son işlem gününü satıcılı kapatırken haftasonu yapılan Almanya seçimleri, İngiltere’de benzin krizi ve Evangrande’nin yaşadığı mali belirsizlik Avrupa borsalarının satıcılı seyretmesini sağladı.

Bugün Euro Bölgesi’nde  saat 14:45’te Avrupa Merkez Bankası Bşakanı Legarde Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi huzurunda sunum yapacak. Legrade’nin yapacağı açıklamalar Avrupa borsaları ve euro üzerinde etkili olabilir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1386 seviyesinin altında önce 1372 ve arkasından 1359 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1396 direncinin kırılması halinde önce 1403 ve arkasından 1415 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1493 seviyesinin kırılması halinde önce 1503 ve arkasından 1515 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1485 desteğinin altında önce 1466 ve arkasından 1456 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.8520 seviyesinin kırılması halinde önce 8.8020 ve arkasından 8.7655 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.9295 direncinin üzerinde önce 8.9820 ve arkasından 9.0370 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1747 seviyesinin altında önce 1741 ve arkasından 1724 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1760 direncinin kırılması halinde önce 1767 ve arkasından 1777 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#AYDEM AYDEM ENERJİ - Uşak RES’te gerçekleştirilmesi planlanan kapasite artışı projesi ile ilgili ÇED Olumlu kararı verildiği açıklandı.

#CIMSA ÇİMSA - Şirketin Afyon Fabrikası'nda sergilediği iş sağlığı ve güvenliği performansıyla, ÇEİS tarafından ödül aldığı medyada yer aldı. Şirket mülkiyetinde yer alan Niğde Entegre Çimento Fabrikası, Kayseri Entegre Çimento Fabrikası, Ankara Çimento Öğütme Tesisi ile Başakpınar, Ambar, Nevşehir, Cırgalan, Aksaray, Ereğli ve Kahramanmaraş Hazır Beton Tesislerinin, bu tesislerde yer alan sabit varlıklar ile bunlarla bağlantılı diğer varlıkların 127 milyon dolar bedelle Çimko Çimento’ya devrine ilişkin Varlık Satış Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

#GEREL GERSAN ELEKTRİK - Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Kardeş'e ait Borsada işlem görmeyen payların çoğunluğunun satışı konusunda görüşmeler yapmak amacıyla danışman firma ile Danışmanlık Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

#HUBVC HUB GİRİŞİM - Cognitiwe Bilişim’e %3,33 oranında 100.000 dolar bedelle iştirak edilmesine karar verildiği açıklandı.

#KARSN KARSAN OTOMOTİV - Şirketin Bursa HOSAB Şubesinin tescil edildiği açıklandı.

#LUKSK LÜKS KADİFE - Makine parkı yatırımları kapsamında 198.000 euro bedelle 1 Adet Jigger Boya Makinesi alınmasına karar verildiği açıklandı.

#METUR METEMTUR - Şirketin sermayesinde %100 pay sahibi olduğu Kare1’in sermayesinin 50.000 TL'den 1,8 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

#POLTK POLİTEKNİK METAL - Şirket bağlı ortaklığı Politeknik Usa Inc.'nin tasfiye sürecinin tamamlandığı açıklandı.

#PENTA PENTA TEKNOLOJİ - Borsa tarafından şirket paylarına 26 Ekim’e kadar açığa satış, kredili işlem yasağı, brüt takas tedbiri ve emir değiştirme tedbirleri getirildi.

#SASA SASA POLYESTER - Adana’daki Merkez işyerindeki mevcut arsalarına bitişik konumdaki 373.975 m²’lik arsanın 60,7 milyon TL’ye satın alındığı açıklandı.

#SAYAS SAY YENİLENEBİLİR ENERJİ - Şirketin GRI Renewable Industries tarafından onaylı tedarikçi olarak kabul edilmesi kapsamında, GRI Renewable Industries'in Türkiye'de yerleşik iştiraki Gesbey Enerji’den 60.000 euro tutarında deneme siparişi alındığı ve siparişin başarı ile gerçekleşerek 241.000 euro tutarında sipariş alındığı açıklandı.

#TKURU TAZE KURU GIDA - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 10 milyon TL’den 5 milyon TL’ye indirilmesi kararı Genel Kurul’da da onaylandı.

#UTPYA ÜTOPYA TURİZM - Toplam 12.200 kWp güçteki 12 santralin 13,0 milyon dolar bedelle satın alındığı ve devir işlemlerinin tamamlandığı açılırken, satın alma işlemleri için ISCTR ile imzalanan 11 milyon dolarlık kredi işlemlerinin başladığı açıklandı.

#ULKER ÜLKER BISKUVİ - JCR Eurasia tarafından şirketin uzun vadeli ulusal notunun "AA+ (Trk)", kısa vadeli ulusal notunun "A-1+ (Trk)" ve not görünümlerinin "durağan" olarak belirlendiği açıklandı.

#YKSLN YÜKSELEN ÇELİK - Kocaeli OSB’de yer alan 5.000 m²’lik arsanın 15,3 milyon TL’ye satın alındığı açıklandı.

#ISMEN İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER - Saha Kurumsal tarafından şirketin uzun vadeli ulusal kredi notun ve kısa vadeli ulusal kredi notun teyit edildiği açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
 
Dolarda zirve, BİST’te destek arayışı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Haftalık piyasa takvimi 27 Eylül-1 Ekim 2021
Çin’de NBS İmalat Sektörü, Hizmet Sektörü ve Bileşik PMI, Caixin İmalat Sektörü PMI.
Uluslararası piyasalar raporu
Avrupa borsaları dünü İngiltere hariç yükselişle kapattı.
Haftalık gelişmeler
Çarşamba günü Fed faiz kararı açıklandı. Beklentiler dahilinde Fed politika faizini sabit bıraktı.
 
Risk algısı 1 pozitif 1 negatif
Fed sonrasında piyasanın risk algısı bir pozitif bir negatif şekilde ilerlemektedir.
Merkez Bankası faizi %18 indirdi
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada; " Para Politikası ...
TL mevduat faizleri ve TL kredi faizleri arttı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 17 Eylül haftasında ...
 
TCMB, Politika Faizi’ni 100 Baz Puan indirdi
Küresel taraftaki FED ve Evergrande gibi kritik meselelerinin etkilerini ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz (Deniz Yatırım)
Fed’in ardından gözler TCMB’de olacak
Fed dün akşam sona eren toplantısında beklendiği gibi tahvil alımlarının ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri