Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Seçimde oy kullanırken bunlara dikkat
Seçimde oy kullanırken bunlara dikkat
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
HABERLER>EKONOMİ
11 Ocak 2022 Salı - 12:11

Fed: Powell, enflasyonun ekonomide kalıcılaşmamasının sağlanacağını taahhüt etti

Bugün Senato Bankacılık Komitesi’nde ikinci dönem adaylığının oturumu yapılacak olan Powell’ın konuşması Federal Reserve sitesinde yayınlandı.

Fed: Powell, enflasyonun ekonomide kalıcılaşmamasının sağlanacağını taahhüt etti

Bugün Senato Bankacılık Komitesi’nde ikinci dönem adaylığının oturumu yapılacak olan Powell’ın konuşması Federal Reserve sitesinde yayınlandı. Powell, Merkez bankasının yüksek enflasyonun yerleşmesini önleyeceğini söylerken, pandemi sonrası ekonominin önceki genişlemeden farklı görünebileceği konusunda uyardı. Powell konuşmasında öne çıkanlar;

 

·        Yüksek enflasyonun, özellikle gıda, barınma ve ulaşım gibi daha yüksek temel maliyetleri karşılayamayanlar için bir bedel gerektirdiğini biliyoruz. Yasal hedeflerimize ulaşma konusunda güçlü kararlıyız. Araçlarımızı ekonomiyi ve güçlü bir işgücü piyasasını desteklemek ve daha yüksek enflasyonun yerleşmesini önlemek için kullanacağız.

·        Pandemi sonrası ekonominin bazı açılardan farklı olabileceğini görmeye başlayabiliriz. Hedeflerimizin peşinde bu farklılıkları hesaba katmak gerekecek.

·        Halkın anında ödemelere erişimini iyileştirmek için çalıştık, iklim değişikliği ve siber saldırılar gibi gelişen tehditlere odaklanma ve denetleme çabalarımızı yoğunlaştırdık ve finansal istikrarı analiz ve izleme faaliyetlerimizi genişlettik.

 

İşgücü piyasasının güçlü olduğuna dair vurgu ile beraber yüksek enflasyon risklerinin ön planda tutulduğu bir konuşma olması itibariyle çok farklı olgular ortaya koymuyor. Omicron’dan dolayı ekonomik toparlanma ve istihdam konusunda halen biraz temkinli olunabilir, diğer taraftan minimal riskler enflasyondan kaynaklı dengesizlikler hesaba katıldığında Fed açısından faizleri artırma konusunda bir engel teşkil etmeyecektir. Eğer ekonomi, pandemi öncesine göre yüksek bir bilanço görünümü ile desteklenecekse faiz artışlarının da marjinal etkisini sert iniş perspektifinden değerlendirmeyiz. Çünkü asıl sıkılaşma; faiz artışı + bilanço müdahalesi ile olacaktır.

 

Ekonomiyi koronavirüsten korumak için ortaya konan çizelgenin sonuçlarının izlendiği ortamda, artçı kriz etkilerinden korunmak için değişen dinamiklere karşı uyum sağlamak gerekiyor. Burada değişen dinamik, arz kaynaklı enflasyon yüksekliğidir. Fed, bunun sarmal etkisinden kaçınmak istiyor. Bir neslin en yüksek enflasyonu tecrübe edilirken, sıcak etkilerden kaçınmak noktasında teşvikleri bir an önce sona erdirmek anlaşılır bir durum. Fiyat baskılarının köklenmesi ciddi bir endişe, çünkü enflasyon aynı zamanda tüketici ve fiyatlama davranışlarını da etkiliyor.

 

2020'nin başlarında Covid-19 yayılırken, Powell yönetimi Mart’ta faizleri hızla sıfır noktasına doğru indirmişti. Niceliksel genişlemenin başlangıcıyla piyasaya verilen yüksek likidite ile hem panik etkisi hafifletilmek, hem de düşürülen para maliyeti ile şirketlere kredi akış sürdürülmek istendi. Kapanmanın en kötü etkileri geride kaldıktan sonra sektörel açılmalar, likidite bolluğu ve mali teşviklerle de takviye edildi. Kredi ile işleyen sektörlerin cazip ve işler kalması açısından finansal likidite bolluğu önemli bir yer tutuyor. Fed, elbette sert inişe neden olmak istemiyor. Dolayısıyla, finansal sıkılaşma ve desteklerin kesilmesinde artan kredi maliyetlerinin etkisi yakından takip edilmek durumunda.

 

İşsizlik oranı Aralık ayı itibariyle manşette %3,9’a indi ve sıkılaşan iş koşullarına işaret etti. Fed, oranları toparlanmayı indirmeyecek şekilde artırmaya dikkat ediyor, bu nedenle tek başına anlam yüklenmeyecek olan faiz artışlarından ziyade bundan sonraki aşamada bilanço üzerindeki aksiyonlarına dikkat etmek gerekiyor. Faiz artışı bir konsensüse dönüşüyor, bunu oranların artırılmasın isteyen üye sayısının Eylül’e göre artış göstermesinden anlayabiliriz. Mart ayında hemen yapılacak bir faiz artırımı ise, simetrik bir alan dahilinde Fed’e yıl içinde 3’ten fazla faiz artışı imkanını verecektir.

 

Kaynak:Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

 
AK PARTİ AĞRI MİLLETVEKİLİ ÇELEBİ'NİN BASIN TOPLANTISI
 
Türkiye: Dövize dayalı lira mevduat tedbirinden kurumlar da yararlanacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kasım'da işsizlik %11,2 oldu
Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %11,2 seviyesinde gerçekleşti
Finansal gelişmeler
İşlem hacmi yüksek seviyede gerçekleşti. Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında ...
Türkiye: Arındırılmış işsizlik oranı Kasım ayında %11,2
Türkiye’de Kasım ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %13 iken ...
 
Küresel piyasalara Fed damgası
5 Ocak Çarşamba günü Fed tarafından 14 - 15 Aralık tarihlerinde gerçekleşen ...
Yabancılar 2021 yılında 1,6 milyar dolarlık satış yaptı
En çok satış yapılan hisse sıralamasında ise 228,1 milyon dolar ile GARAN ...
TL Mevduat Faizleri ve TL Kredi Faizleri arttı
TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı ise aynı haftada bir önceki haftaya ...
 
Mart kapıdan baktırır
Bir süredir yazdığımız gibi Fed’den mart ayında ilk faiz artırım beklentimiz ...
Tarım dışı istihdam ve FED
Fed Aralık ayı toplantı tutanaklarında; faiz oranlarını beklenenden daha ...
Yıla güçlü başlangıç yapan endekste dikkatler yurtdışına yönelecek
Yurtdışı piyasalar yeni yıla görece yüksek risk iştahı ile başlarken yurtiçinde ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri