Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
HABERLER>EKONOMİ
7 Ocak 2022 Cuma - 11:40

Tarım dışı istihdam ve FED

Fed Aralık ayı toplantı tutanaklarında; faiz oranlarını beklenenden daha erken yükseltilmesi, aynı zamanda yüksek enflasyonu dizginlemek için toplam varlıklarını azaltması gerekebileceği yer aldı.

Tarım dışı istihdam ve FED

Fed Aralık ayı toplantı tutanaklarında; faiz oranlarını beklenenden daha erken yükseltilmesi, aynı zamanda yüksek enflasyonu dizginlemek için toplam varlıklarını azaltması gerekebileceği yer aldı. Tutanakların yayınlanmasının sonrasında Fed’in Mart ayı toplantısında çeyrek puanlık bir artış olasılığı %80 olarak fiyatlandı. Vadeli işlemlerde Fed’in 2022'de 3 kez faiz artırımı yapacağı fiyatlanırken, 4.  bir artırım göz ardı edilmiyor. Fed’in  faiz artırımı ile niceliksel sıkılaştırmayı beraber düşünmesi bile büyük bir cesaret, FED bu cesareti tarım dışı istihdam rakamlarından alıyor. FED üyeleri artık ekonominin tam istihdama ulaştığını ve teşvikler devam ettiği taktirde; ekonominin daha fazla ısınacağını, yüksek fiyatların kalıcı olacağını düşünüyor. Pandemiden bugünkü istihdam verilerine kadar istihdam edilmemiş 3 milyon kişi bulunuyor, fakat emekli olanlar ve çalışmak istemeyenler çıkarıldığında FED’in belirttiği gibi ekonominin tam istihdama ulaştığı görülüyor. FED kontrolden çıkan enflasyonu kontrol etmeye çalışıyor, tam istihdam ise işini kolaylaştırıyor. Bugün ABD’de tarım dışı istihdam, gelecek hafta Çarşamba günü Aralık ayı TÜFE verileri açıklanacak. Aralık ayı ADP özel sektör istihdamı 400 bin artış beklentisine karşılık 807 bin artış göstermişti, eğlence ve konaklama sektöründe istihdam artışı bugünde tarım dışı istihdamda 400 bin beklentisinin üzerinde bir artışa neden olabilir. Bugün tarım dışı istihdam verileri ve sonrasında FED üyelerinin açıklamalarının piyasalar üzerinde etkili olabileceğini düşünüyoruz.

Dolar/TL’de 14 üzerinde baskı artıyor. Saat 16:30’da ABD’de tarım dışı istihdam rakamları açıklanacak, 400 bin istihdam artışıyla işsizlik oranının %4.1’e gerilemesi bekleniyor. Diğer önemli bir kalem saatlik ücretlerde değişim olacak, aylık %0.4 ve yıllık %4.2 artış bekleniyor. Beklentilerden güçlü gelecek istihdam ve ücret artışları yurt dışında doların güçlenmesini sağlayabilir. FED’in niceliksel sıkılaştırma beklentileri, Türkiye’de yüksek negatif reel faiz ortamı 14 ana direncinin kırılmasına neden olabilir. Teknik olarak büyük bir sıkışma sonrasında 14’ün kırılması volatiliteyi artırabilir.

BIST100 tepki hareketi devam ediyor. Yabancılar Aralık ayının son haftasında 231 milyon $ olmak üzere Aralık ayının tamamında 1 milyar $ hisse sattılar. Aralık ayında kapanan yüklü pozisyonların bir kısmının yeni yıla açılması ile birlikte kendi iç dinamiklerimiz içerisinde tepki gerçekleştiriyoruz. Destek seviyelerimiz 1980 ve 1953, direnç seviyelerimiz 2016 ve 2150’dir.

Şubat vadeli BIST30 kontratı. 2898’den düşüşün tepkisi, 2189-2455 yükselen trendi içerisinde gerçeklemektedir. Yükselen trend içerisinde 2295 yatay desteğinin güçlenmesi ile 2410 ve 2455 dirençlerine doğru tepki yükselişinin devam etmesini bekliyoruz. Destek seviyelerimiz 2295 ve 2250, direnç seviyelerimiz 2410 ve 2455’tir.

Şubat vadeli Dolar/TL.  Yatay trend içerisinde güçlenme sürüyor, ortalamalara paralel yaşanan yükselişte 14.85 direnci kırılması durumunda yeni bir yükseliş dalgası başlayabilir. Yardımcı göstergelerin alım bölgesinden yükseliyor olması, yükseliş dalgası olasılığını güçlendirmektedir. Destek seviyelerimiz 13.71 ve 12.32, direnç seviyelerimiz 14.85 ve 15.98’dir.

Kaynak:ÜNLÜ & Co 
Hibya Haber Ajansı

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar Toplu Açılış ve Tanıtım Töreni’ne katıldı
 
Mart kapıdan baktırır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıla güçlü başlangıç yapan endekste dikkatler yurtdışına yönelecek
Yurtdışı piyasalar yeni yıla görece yüksek risk iştahı ile başlarken yurtiçinde ...
Piyasa gelişmeleri
Dün akşam açıklanan Fed tutanaklarında daha erken ve hızlı faiz artışının ...
Fed: Daha erken faiz artışı şansı, daha fazla bilanço müdahalesi
Fed’in Aralık toplantısında enflasyonla daha yüksek bir mücadele anlamında ...
 
Küresel piyasalarda risk iştahı azalıyor
ABD tahvil getirilerindeki yükselişin etkisi ile risk iştahında azalma izleniyor
Altın toparlanma çabasında
Paladyum 1820 dolar/onstan seviyesinden başladığı günde, yeşilde kapanış ...
Piyasalar 2022 yılına hızlı girdi
Dünya borsaları, Omicron varyantı kaynaklı artan Covid vaka sayılarına ...
 
Finansal gelişmeler
Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1900 – 1970 arasında işlem aktivitesi ...
Kıymetliler yıla satıcılı başladı
Altın yılın ilk işlem gününe satıcılı başlarken, 1800 dolar/onsun üzerinde ...
TCMB’den enflasyon değerlendirmesi
TCMB aralık ayı enflasyon verisinde otomotiv fiyatlarındaki artış ve döviz ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri