Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Mart ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %42,18 artarak 18,99 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %25,8 artarak 23,68 milyar USD olarak gerçekleşti. Bu kapsamda dış ticaret açığı Mart döneminde %14,17 azalarak 4,69 milyar USD oldu.
Mart ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İngiltere ve İtalya takip etmektedir. İthalat kalemlerinde; Mart 2021’de ilk sırayı Çin alırken, onu Rusya, Almanya ve İtalya izlemiştir. Mal gruplarına bakıldığında, yatırım, ham madde ve tüketim mallarının tamamının ihracatında Mart ayında güçlü çift haneli artışlar gerçekleşmiştir. İthalatın tüm kategorilerde (yatırım, tüketim, hammadde) yine çift haneli artış gerçekleştirdiği görülmektedir.
İhracatta görülen güçlü artış etkisinin, küresel ekonomilerde toparlanma ve iyileşen dış talep koşullarıyla beraber Mart’ta da devam ettiği görüldü. Bu açıdan bakıldığında, büyümeye net ihracat etkisi bakımından diğer ayların verileriyle de kıyaslama yaptığımızda pozitif etki geleceği anlaşılıyor. Başta Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivite toparlanması, ihracat görünümümüz açısından önemli. Ancak son dönemde artan Covid vakaları nedeniyle sıkılaşan önlemlerin ve azalan faaliyetin mal ihracatı açısından risk teşkil ettiğini belirtmeden geçmeyelim.
İthalat tarafında; tüketim, ara malı ve sermaye malı kalemlerinin tamamında güçlü artışlar görünüyor. Tüketim malı ithalatındaki artış, cari açık açısından olumlu değil; bununla beraber finansal koşulların sıkılaşması bu kalemi biraz aşağı çekebilir. Ara malı ve sermaye malı tarafında ise, yapılan ithalatın üretime ve ihracata döndüğü için, bu kalemlerdeki artışa daha olumlu yaklaşılabilir. Ancak, özellikle enerji ve ham madde ithalatı tarafında artan döviz kurları ve emtia fiyatları faturamızı yükseltiyor. İthalat fasıllarında Mart 2021 datalarında gördüğümüz olumlu bir ayrıntı da, altın ithalatının başı çekmiyor oluşu. En çok ithalat yapılan fasıllarda mineral yakıtlar, makine ve teçhizat, demir çelik ve taşıtlar yer almaktadır.
Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı