Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Erdoğan: İslam Dünyası İçin Güçlü ve Entegre Ulaştırma Ağı Şart
Erdoğan: İslam Dünyası İçin Güçlü ve Entegre Ulaştırma Ağı Şart
TCMB Başkanı Karahan’dan Enflasyon Mesajı: Sıkı Politika Sürecek
TCMB Başkanı Karahan’dan Enflasyon Mesajı: Sıkı Politika Sürecek
Gürlek’ten HSK’da Reform Vurgusu
Gürlek’ten HSK’da Reform Vurgusu
Diyanet’ten 2026 Ramazan Teması:'Ramazan, Cami ve Hayat'
Diyanet’ten 2026 Ramazan Teması:'Ramazan, Cami ve Hayat'
MSB Haftalık Toplantısında Güvenlik ve Savunma Mesajları
MSB Haftalık Toplantısında Güvenlik ve Savunma Mesajları

Talat Paşa Aydemir

MERKEZLE ÇEVRENİN TARİHSEL MÜZAKERESİ: ANKARA’DA BİRLİKTE AYAKTA KALMAK
16 Ağustos 2025 Cumartesi

Ankara’da merkezle çevre arasındaki ilişki, kısa vadeli bir ihtiyaç alışverişi değildir. Bu ilişki, yüzyıllara yayılan bir müzakere geleneği üretmiştir. Merkez karar alır; çevre bu kararın hayatta nasıl karşılık bulacağını belirler. Bu karşılıklı etkileşim, Ankara’nın siyasal ve toplumsal direncini artırmıştır. Başkent olmanın getirdiği ağırlık, çevreyle kurulan bu dengeli bağ sayesinde taşınabilmiştir.

Tarih boyunca Ankara’nın çevresi, merkezin yalnızca tedarikçisi olmamıştır. Aynı zamanda uyarıcı bir alan olmuştur. Merkezde hızlanan süreçler, çevrede yavaşlar; yavaşlayan şeyler düşünmeye fırsat verir. Bu yüzden Ankara’da çevre, merkezin hatalarını törpüleyen bir zemin işlevi görmüştür. Şehir, kendi kendini bu yolla dengelemiştir.

Bu denge, göç hareketlerinde de kendini gösterir. Merkeze yönelen nüfus, çevreyle bağını koparmamıştır. İnsanlar, merkezde çalışırken çevrede yaşamaya; çevrede üretirken merkezle temas kurmaya devam etmiştir. Bu çift yönlü akış, Ankara’yı tek merkezli bir yığılma olmaktan korumuştur. Çevre, merkezin aşırı yoğunlaşmasını engelleyen bir tampon alan olarak çalışmıştır.

Ankara’nın çevre ilçeleri, bu yüzden tarih boyunca yalnız “geri kalan” yerler olarak algılanmamıştır. Onlar, merkezin ihtiyaç duyduğu istikrarı üretmiştir. Merkezde değişen yönetimler, dönüşen kurumlar ve yenilenen yapılar karşısında çevre, sürekliliği korumuştur. Bu süreklilik, başkentin yönünü kaybetmemesini sağlamıştır.

Merkez–çevre ilişkisinin bir diğer boyutu da kültürel alışveriştir. Merkezde şekillenen yeni alışkanlıklar, çevrede sınanmış; çevrede korunan gelenekler ise merkeze taşınmıştır. Bu karşılıklı akış, Ankara’nın kültürünü tek yönlü olmaktan çıkarmıştır. Şehir, hem yeniyi üreten hem de eskiyi muhafaza eden bir karakter kazanmıştır.

Bu karakter, Ankara’yı Anadolu’dan koparmamıştır. Başkent olmanın getirdiği resmî dil ve idari yapı, çevre sayesinde yumuşamıştır. Çevre ilçeler, Ankara’nın Anadolu ile bağını canlı tutmuştur. Bu bağ koptuğunda başkent yabancılaşır; korunduğunda ise şehir yerli kalır. Ankara’nın yerliliği, merkezden çok çevrede muhafaza edilmiştir.

Ankara’da çevre, bu yüzden sessiz bir denge unsurudur. Görünmez olabilir; ama etkisiz değildir. Merkezde alınan kararların hayata geçme biçimi, çevrede şekillenir. Çevre, merkezin hızını ayarlar. Bu ayar, çatışmayla değil; alışkanlıkla yapılır. Ankara’nın farkı, bu alışkanlığı kurumsallaştırmadan yaşatmış olmasıdır.

Sonuçta Ankara’nın merkezle çevre arasındaki ilişkisi, bir üstünlük meselesi değildir. Bu ilişki, birlikte ayakta kalma bilgisidir. Merkez, çevre olmadan sertleşir; çevre, merkez olmadan dağılır. Ankara, bu iki ucu birbirine bağlayarak var olmuştur.

Başkent, çevresiyle birlikte başkenttir.
Ankara, bu gerçeği erken kavramış bir şehirdir.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
Talat Paşa Aydemir
Talat Paşa Aydemir
HAK EDİLMİŞ MERKEZ: ANKARA’NIN SON SÖZÜ
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Orta Asya açılımında stratejik bir eşik
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Tarımda bugün konuşmamız gereken mesele
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sessiz izleme çağında istihbarat
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Geçiş süreci nasıl olacak?
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Eşit yurttaşlık safsatası neyin hesabı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Yerel Haberler Teknoloji
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri