Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 6 Şubat depremleri ülkemiz açısından bir kırılma noktası olmuştur
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 6 Şubat depremleri ülkemiz açısından bir kırılma noktası olmuştur
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru sayısı 7 bin 888’e ulaştı
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru sayısı 7 bin 888’e ulaştı
Bakan Şimşek: Uluslararası kuruluşlar programımıza güveniyor
Bakan Şimşek: Uluslararası kuruluşlar programımıza güveniyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil
HABERLER>EKONOMİ
1 Ocak 2022 Cumartesi - 15:07

Türkiye: Kasım ticaret açığı 5,40 milyar dolar

TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Kasım ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye’nin ihracatı 2021 yılının Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %33,7 artarak 21,51 milyar USD oldu.

Türkiye: Kasım ticaret açığı 5,40 milyar dolar

TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Kasım ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye’nin ihracatı 2021 yılının Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %33,7 artarak 21,51 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %27,3 artarak 26,91 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Kasım 2020 – Kasım 2021 dönemleri arasında %6,9 artmış ve 5,40 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %76,1’den %79,9’a yükselmiştir.

Kasım ayı içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu İngiltere, ABD ve Irak takip etmektedir. Avrupa Birliği’ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %28,2 artarak 8,56 milyar USD olurken, AB’nin toplam ihracatımız içindeki payının %41,5’ten %39,8’e gerilediği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Kasım 2021’de ilk sırayı Çin alırken, onu Rusya, Almanya ve ABD izlemiştir. Kasım ayında ara malların (hammadde) toplam ithalat içindeki payı artarken, sermaye ve tüketim mallarının payı azalmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %3,2 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %11,3 olmuştur.

ÖTS’ye (Özel ticaret sistemi) göre, Türkiye’nin ihracatı 2021 yılının Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %33,1 artarak 20,37 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %30,3 artarak 25,89 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %78,7 olmuştur.

İhracat, ithalat ve dış ticaret dengesi, Kasım 2021… Kaynak: TÜİK, Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

Dış talep, Covid varyantlarının ve tedarik kısıntılarının yarattığı kısmi yavaşlama etkisi ile beraber ihracat tarafında belli oranda momentum yavaşlamasına neden olabilir. Bu kapsamda, dönemsel artış hızlarının ihracat pazarlarımızdaki kısmi yavaşlama etkisi ile indirgenebileceğini düşünmekteyiz. Yıllık bazda ise güçlü artış ivmesi devam etmektedir. Kasım ayında hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilere ihracatta bir miktar hızlanma gözlenmiştir. Aralık ayında ise, dönemsel etkilerin biraz daha gözle görülür şekilde gerçekleşmesini öngörüyoruz. Türkiye’nin ticaret ortaklarındaki toparlanma etkisi ihracat eğilimleri açısından halen belirleyici olacaktır. Orta ve uzun vade açısından ise, ihracata dayalı büyüme stratejisini içine alan yeni ekonomik model kapsamındaki fizibilite çalışmalarının etkilerini gözlemleyeceğiz. Bu kapsamda katma değerli yüksek teknoloji üretimi ve pazar çeşitlendirmesini kritik önemde görmekteyiz.

Enerji fiyatlarındaki artış, genel ithalat faturasını ve bunun üzerinden dış ticaret açığını artırmaktadır. Bu noktada, tüketim bazlı ithalatın özellikle döviz kurlarından kaynaklı etkiler ve makro ihtiyati düzenlemelerle yavaşlama eğiliminde olması ve altın ithalatının geçen yılki etkisinin elemine olması azaltıcı etki sağlarken, ham petrol fiyatlarındaki artış ve döviz kurunun katmanlı etkisiyle ara malı içindeki enerji faturasının ithalatı fiyat bazında artırdığı görülmektedir. Kasım ayında toplam tüketim malı ithalatı yıllık bazda %13,7 azalmıştır. Toplam enerji ithalatı ise %152,8 artarken, enerji hariç ara malı ithalatındaki artış ise %16,2 oldu. Türk lirasındaki değer kaybı Aralık ayında çok daha hızlı şekilde gerçekleştiği için, bunun yılın son ayına dair ithalat faturasını da yükseltici etkisini bekliyoruz. Bu noktada, temel unsurlarda iç tüketim yavaşladığı için yavaşlama görülürken talep esnekliği olmayan hammadde ve enerji ithalatında zorlayıcı etkiler görülmektedir. Bu kapsamda genişleyen enerji açığının ayrışım etkisini yansıtacağını düşünüyoruz.

İhracat ve ithalat gelişim hızı, Kasım 2021… Kaynak: TÜİK, Ticaret Bakanlığı…

 

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Gençlik Şurası’nda TOGG heyecanı
 
Çin, çelik, inşaat malzemeleri alanında yeşil dönüşüm başlatıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Enflasyon dinamiklerinde altının yeri
Altına genel bakış açısı ve tarihsel fonksiyonu… İnsanlık tarihi boyunca ...
Aralık ayında perakende fiyatları; Ev eşyası harcamalarında yüzde 20,11artı
İstanbul Ticaret Odası verilerine göre aralık ayında perakende fiyatlarda; ...
Endeks yılı volatilite ve denge arayışı ile tamamlıyor
Endeks önceki 3 günde olduğu gibi dün de 10 günlük HO direncine takılırken ...
 
TCMB: Döviz korumalı mevduatta çevrim yöntemi değişti
Resmi Gazete’de yayımlanan kararnamelerle, döviz korumalı ve altın korumalı ...
Elveda 21 hoşgeldin 22
Güneş takvimine göre dünyamız güneş etrafındaki turunu bugün tamamlıyor.
2022 yılı için İnsani Geçim Ücreti 5.303 TL olarak belirlendi
İGİAD’ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre, İstanbul’da dört kişilik bir ...
 
2022 TCMB para ve kur politikası
TCMB dün 2022’de uygulayacağı para ve kur politikasını, PPK toplantı takvimini ...
Küresel vaka sayılarında hızlı artış
29 Aralık verilerine küresel göre günlük vaka artışı en yüksek seviyeye ulaştı.
Altın bir ayın zirvesinden döndü
Altın dünkü seansta 1820 dolar/ons seviyesine kadar yükselerek son 1 ayın ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri