Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
HABERLER>GÜNDEM
25 Haziran 2020 Perşembe - 19:13

Oteller ve Toplu Taşıma Araçlarında Alınması Gereken Tedbirler

İklimlendirme Teknik Kurulu oteller ve toplu taşımada alınması gereken pandemi tedbirlerini açıkladı.

Oteller ve Toplu Taşıma Araçlarında Alınması Gereken Tedbirler

Aralarında İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği İSKİD’in de yer aldığı uzman dokuz kuruluşun ve Türk Tabipleri Birliği üyesi tabiplerin katılımı ile oluşturulan Makine Mühendisleri Odası İklimlendirme Teknik Kurulu, pandemiye yönelik yeni çalışmalarından olan “Oteller ve Toplu Taşıma Araçlarında Alınması Gereken Tedbirler”i, basın açıklaması ile kamuoyu ile paylaştı.

Sağlık yapılarından otel ve AVM’lere, askeri yapılardan spor tesislerine, eğitim tesislerinden konuta, endüstriyel tesislerden eğlence alanlarına kadar pek çok noktada hangi teknik önlemlerin alınması ve neler yapılması gerektiği ile ilgili çalışmalar yapan teknik kurul, ikinci açıklamasını “Otellerde Pandemi Tedbirleri ve Toplu Taşıma Araçlarında Pandemi Tedbirleri ” üzerine yaptı. Coronavirüs salgınının dünya ve ülkemizi uzun bir süre etkileyeceği gerçeğini, mevcut eksiklik, yanlış bilgi ve uygulamaların giderilmesi ve sağlıklı, güvenli ortamlar oluşturmaya yönelik bu çalışmaların dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan İklimlendirme Teknik Kurulu, toplum sağlığına katkıda bulunmak üzere tüm ilgililerce önerilerin eksiksiz olarak uygulanmasının büyük öneme sahip olduğunun altını çizdi.

KARAYOLU TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA PANDEMİ ÖNLEMLERİ

TAZE HAVA KULLANIMI: Taze havanın doğal yollarla araç içine alınması sağlanmalıdır. Araç iç hava sirkülasyonu yapılmamalı, bu amaçla, araç iç hava sirkülasyon düğmesi mutlaka kapalı olmalı veya iptal edilmelidir.

TERMAL KONFOR:  Araç içi sıcaklığı şehir içi otobüslerde 26-28ºC, şehirlerarası otobüslerde 24-26ºC olarak ayarlanmalıdır.

SÜRÜCÜ: Tüm otobüs sürücülerinin çalışma ve dinlenme süreleri yeni şartlara göre düzenlenmeli, şehirlerarası otobüs sürücülerinin daha sık molalarla hem dinlenmeleri hem de otobüsün kapıları açılarak temiz havayla havalanması sağlanmalıdır.

DOĞRU PARÇA VE BAKIM: Araç içi havalandırma ve iklimlendirme sisteminin fabrika çıkış ayarlarında olması sağlanmalıdır. Şehirlerarası ve turizm araçlarında her 45 günde bir, şehir içi toplu taşıma araçlarında her 30 günde bir filtre değişimi yapılmalıdır.

YOLCU SAYISI: Şehir içi toplu taşıma araçlarında en az 1 metre fiziksel mesafenin sağlanması ve ayakta yolcu için 1 kişi/m² kabulüyle belirtilen formüllerle hesaplama yapılmalıdır: Oturan Yolcu Sayısı: Kapasite değeri / 2 - Ayakta Yolcu Sayısı: Kapasite değeri / 8

KADEMELİ MESAİ: Çalışma saatlerinin kademeli mesai ile daha geniş bir zamana yayılmasıyla şehir içi toplu taşıma araçlarında 1m fiziksel mesafeyi bozan yığılmalar önlenebilir.

OTELLERDE PANDEMİ TEDBİRLERİ

A) KLİMA SANTRALLERİ: Taze hava santralleri %100 taze hava ile çalıştırılmaya devam edilecektir. %100 taze havalı klima santralinde debi artırımı ihtiyacı söz konusu ise fan debisi arttırılacaktır. Karışım havalı klima santralleri ve çatı tipi paket klima cihazları % 100 taze havayla çalıştırılacaktır.

B) KLİMA SANTRALLERİNDE VEYA GENEL AMAÇLI OLARAK KULLANILAN ISI GERİ KAZANIM ÜNİTELERİ: Tamburlu tip ısı geri kazanım üniteleri, geri dönüş havası üzerinde bulunan virüslerin, tamburun çalışması sırasında egzoz ve taze hava aynı yüzeylerden geçtiği için taze havaya karışma riski nedeniyle kullanılmamalıdır. Plakalı tip ısı geri kazanım ünitelerinde sızıntı riski çok düşüktür. Sızıntı kontrolü yapılmalıdır. Bataryalı tip ısı geri kazanım üniteleri, havanın karışma riski olmadığından kullanılabilirler.

C) KLİMA SANTRALLERİNİN DÜZENLENMESİ – Genel Kurallar: Klima santrali egzoz atış panjuru ile taze hava emiş panjuru arasında en az 10m mesafe olmalı ve/veya temiz ve kirli hava karışma riski olmayacak şekilde düzenlenmelidir. Taze hava emiş kanalı ve taze hava panjuru gerekiyorsa %100 taze hava ile çalışabilecek şekilde revize edilmelidir.

D) OTEL GENEL MEKANLARINDA BULUNAN DİĞER CİHAZ VE SİSTEMLERE AİT ÖNLEMLER: Otellerde bulunan Fan-coil, VRV–VRF, ısı pompası, split klima iç üniteleri vb. gibi iç hava sirkülasyonu yapan cihazlar kullanılmayacak ya da tedbirler alınarak çalıştırılacaktır. HEPA Filtre kullanılarak, hava sirkülasyon yönleri kontrol edilerek, bulaş riski minimum seviyede tutulacak şekilde bu cihazlar kullanılabilir. İç ortam nem seviyesi %40 ile %60 aralığında tutulmalıdır. WC aspiratörleri 7/24 kesintisiz çalıştırılmalıdır. WC’lerde negatif basınç sağlanmalıdır. WC'lere mümkün olduğunca egzoz havasının %80’i kadar taze hava verilmelidir. WC egzoz atışları kesinlikle taze hava emişine karışmamalıdır.

E) OTEL YATAK ODALARI: Otel Odalarında bireysel kullanım olduğu için fan coil-VRV-VRF /Isı pompası vb. iç ünite cihazları dezenfeksiyon işlemi yapılarak çalıştırılabilir.

F) MUTFAKLAR: Egzost debisinin %80’i oranında taze hava takviyesi yapılmalıdır. Egzoz aspiratörü ile taze hava aspiratörü eş zamanlı çalıştırılacak şekilde önlem alınmalıdır. Mutfak klima santrali ayrı olarak planlanmış olmalıdır. %100 taze havalı olarak çalışacak bu klima santrali sürekli çalıştırılmalıdır.

G) ÇAMAŞIRHANELER: Çamaşırhane klima santrali ayrı olarak planlanmış olmalıdır. %100 taze havalı olarak çalışacak bu klima santrali sürekli çalıştırılmalıdır.

H) ASANSÖRLER: Asansörlerde taşınan insan sayıları azaltılmalıdır. 1 m²’ye 1 kişi olmak üzere kullanılmalıdır. Aile kullanımında ise bu sayı iki katına çıkarılabilir.

I) SAUNA–HAMAM VE BUHAR ODALARI: Saunalar; 5 metrekare alana 1 kullanıcı olacak şekilde kullanılabilir. Buhar odaları ve Türk hamamları ise, sadece kullanıcıların bir aile olarak kullanmak istemesi ya da birlikte girmeyi kabul eden bir grup olarak kullanması durumunda 2,5 metrekareye 1 kişi esasına göre kullanılabilir.

 

İSKİD Hakkında

Türkiye'de iklimlendirme, soğutma ve klima cihazları imalatçısı üyeleri arasında iş birliğini sağlayarak üyelerin sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yapmak amacıyla 1992 yılında kurulan İSKİD, iklimlendirme sektörünün gelişmesi ve uluslararası rekabette öne geçmesi yönünde sektör adına faaliyetler yürüten etkin bir kuruluştur.  İSKİD üyelerinin temsil ettiği şirketlerin sayısı 100’ün üzerine ulaşmış ve bu şirketler Türkiye pazarının yüzde 90’ını temsil etmektedir.

Hibya Haber Ajansı

 
Elazığ'da uyuşturucu operasyonu
 
Van'da 5.2 şiddetinde deprem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından konuştu
Maske, tüm Türkiye'de ortak sorumluluğumuz.
İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bilim kurulunda yaptığı açıklamalar.
Düğünlerde uygulanacak tedbirler belirlendi
Yaz aylarının gelmesiyle pandemi sürecinde düğün yapmak isteyenlerin merakla ...
 
Milli güreşçi Kayaalp, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle spor müşavirliğine atandı
Milli güreşçi Rıza Kayaalp, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Gençlik ve ...
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 5 bin 1'e ulaştı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ...
İstanbul'da Çatalca ve Büyükçekmece gölünde hortum
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının ardından İstanbul'da beklenen ...
 
Çankırı'da deprem
Çankırı'da 4.3 büyüklüğünde deprem oldu.
Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yangın
İstanbul Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yangın çıktı.
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 4 bin 974'e ulaştı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri