Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
HABERLER>ARAŞTIRMA-İNCELEME
13 Şubat 2019 Çarşamba - 11:14

Merdiven altı oto kiralama tuzağı

Otomobil Kiralamacıları Federasyonu (OKFED) Başkanı Asım Kızmaz, “Ben federasyon başkanı olarak araç kiralamaya korkan bir insanım” dedi ve uyardı: “Kurumsal veya federasyona bağlı firmalardan araç kiralanmaması, sözleşmedeki maddelerin teker teker okunması, gerekirse ek madde eklenmesi gerekiyor.”

Merdiven altı oto kiralama tuzağı

Otomobil Kiralamacıları Federasyonu (OKFED) Başkanı Asım Kızmaz araç kiralaması yapılan firmanın kurumsallığı ve bağlı olduğu federasyonların kontrol edilmeden kiralama sözleşmesinin imzalanmaması gerektiğini söyledi. “Kiralık araba” ilanlarıyla internet arama motorlarında üst sıralarda çıkan merdiven altı ‘rent a car’ firmalarının müşterilerini mağdur ettiğini belirten Kızmaz, “Ben federasyon başkanı olarak araç kiralamaya korkan bir insanım. Sözleşmenin teker teker okunması, gerekirse bazı maddeler eklenmesi gerekiyor. Ama çoğumuz neye imza attığımızı bilmiyoruz” dedi. Kızmaz araç kiralayacak kişilere şu uyarılarda bulundu:

VERGİ LEVHASI YETERLİ DEĞİL

“Vatandaşların kurumsal firmalar ve federasyonlara bağlı üyelerden araç kiralaması gerekiyor. İmzayı atmadan teker teker okumalarını istiyoruz. Sözleşmenin maddelerinde kaskolu, kaskosuz ne olduğu okunmalı. İnsanlar aracın teslim alırken fotoğraf çekiyor. Bunun yerine detaylı video kaydı yapsınlar. Sadece vergi levhasıyla bu işler olmuyor. ‘Kişi gerçekten ‘rent a car’ işi mi yapıyor, yoksa emlakçı veya galerici mi’ bunlara baksınlar. Bu iş özelinde kayıtlı olunması gereken odalar, federasyonlar var.

 

MERDİVEN ALTI EN ÜST SIRALARDA

Telefon açıp ayağına araba istiyorlar. Bu adamın dükkanını görmedin, hem sözleşmeye hem de açık senede imza atılıyor. Maalesef bazı merdiven altı kiralama firmaları arama motorlarına ‘kiralık araç’ yazınca üst sıralarda çıkıyor. Bir internet sitesinde, Ankara’dan 3 bin ilan var. Bunların hepsi ‘rent a car’cı değil, insanlar yanılmasın.

 

KİRALAYAN KİŞİYE DE İMZALATIN

Aracın ekranında arıza ışıkları yanıyorsa bunun mutlaka video kaydına alınması gerekiyor. Aracı bu şekilde teslim almamalarını tavsiye ediyoruz. Alacaklarsa da bunu mutlaka sözleşmeye eklesinler. Aracı kiralayan kişinin el yazısı ve ıslak imzasıyla ‘motor arıza lambası yanıyor sebebi de bu’ diye bir açıklama ile sözleşmeye eklenmeli. Kurumsal bir firmanın açık senedi başka bir yere devretme ya da kaybetme gibi bir lüksü yoktur. Fakat dükkanı belli olmayan, merdiven altı bir yer o senedi yarın öbür gün başka bir isimle icraya koyabilir.”

SINIR AŞILINCA KİLOMETRE BAŞI 0.50 TL ALINIYOR

Merdiven altı firmaların müşterilerinden daha fazla para almak için çeşitli yollara başvurduğuna dikkat çeken Kızmaz, “Herkes büyük firmalardan araç kiralayamıyor. Ancak ismi ve yeri belli olmayan kişilerden kiralama yapılmamalı. Federasyona bağlı iş yerlerinde sözleşmeler tek tiptir. 3 bin 500 ya da 4 bin kilometre sınırı vardır. Eğer bu sınırı geçerseniz kilometre başı 0.50 TL ekstra ücret talep edilir. Günlük kiralamalarda sınır 200 kilometredir. Eğer aşarsanız yine aynı bedeli ödemek gerekir” hatırlatmasını yaptı.

EKSPERTİZ RAPORLU ARAÇ KİRALAMA

Kiralayan kişi ve firmanın mağduriyet yaşamaması için ekspertiz raporlu araç kiralama sistemine geçeceklerini açıklayan Kızmaz, “Kiraya veren işletme, ekspertiz raporu sunacak. Müşteri, arabanın sorunlarını görmüş olacak. Kiraya veren boyasına, arızasına kadar ‘benim arabam bu’ diyecek. Geri alırken de aynı ekspertiz yapılacak ve araç teslim alınacak. Bu işlem 20 TL gibi bir bütçeyle yapılıyor. İki tarafı da rahat ettirecek bir sistem olacak” diye konuştu.

 
Onur yazarı İlber Ortaylı
 
Mehmet Özhaseki’den 52 gün tediye sözü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Google Algoritma Değiştirdi SEO'lar Çöktü
Araştırmacı, yazar ve sosyal medya uzmanı Engin Dinç ile Google’ın son ...
İşte Ankara’nın yeni nüfusu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ‘Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2018 Sonuçları’nı dün açıkladı.
İki günde 56 oyun geliştirdiler
Dünyanın en büyük oyun geliştirme maratonu Global Game Jam'in sonunda 56 oyun geliştirildi.
 
Okurların gözünden Ankara sokakları
Whatsapp Şehir Hattı, Hürriyet Ankara okuyucularıyla omuz omuza vererek ...
Okurların gözünden Ankara Sokakları
Whatsapp Şehir Hattı, Hürriyet Ankara okurlarıyla birlikte omuz omuza ...
Emektar araç Altınköy´de
Altındağ Belediyesi, 1955 model itfaiye aracını kullanıma hazır hale getirerek, ...
 
Mesleki yeterlilikte sınav ücretlerini ASO ödeyecek
ASO, üyesi olan firmalarda çalışan işçilerin, belge zorunluluğu bulunan ...
Açık oto pazarı icradan satılacak
Yenimahalle Macunköy’de bulunan GİMAT Açık Oto Pazarı, icradan satışa ...
1 milyon 928 bin 06 plaka yollarda
Türkiye İstatistik Kurumu’nun motorlu kara taşıtları istatistiklerine ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri