Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
63. Türkiye Kupası Finalinde Trabzonspor ile Galatasaray Karşılaşıyor
63. Türkiye Kupası Finalinde Trabzonspor ile Galatasaray Karşılaşıyor
17 İlin İhracatı 1 Milyar Doları Aştı
17 İlin İhracatı 1 Milyar Doları Aştı
Bakan Işıkhan: Sosyal Güvenlik Sistemi Daha Etkin Hale Getirilecek
Bakan Işıkhan: Sosyal Güvenlik Sistemi Daha Etkin Hale Getirilecek
Türkiye'de Doğurganlık Hızı 2024'te 1,48'e Düştü
Türkiye'de Doğurganlık Hızı 2024'te 1,48'e Düştü
İstanbul’da Huzur Operasyonu: 1017 Gözaltı
İstanbul’da Huzur Operasyonu: 1017 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
13 Mayıs 2025 Salı - 11:25

Mart Ayında Cari Açık 4,1 Milyar Dolar Oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart 2025 dönemi ödemeler dengesi verilerini açıkladı.

Mart Ayında Cari Açık 4,1 Milyar Dolar Oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart 2025 dönemi ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye'nin cari işlemler hesabı mart ayında 4 milyar 87 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 1 milyar 471 milyon dolar fazla kaydetti. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise martta 4 milyar 840 milyon dolar oldu.

Yıllıklandırılmış verilere göre, mart ayındaki cari açık yaklaşık 12,6 milyar dolar olarak gerçekleşirken, dış ticaret açığı 58,1 milyar dolar seviyesinde oldu.

Hizmetler dengesi 61,8 milyar dolar, ikincil gelir dengesi ise 398 milyon dolar fazla verdi. Ancak birincil gelir dengesinde 16,7 milyar dolar açık oluştu. Hizmetler dengesinden gelen net girişler martta 2 milyar 672 milyon dolara ulaştı. Bu kalemde taşımacılık hizmetleri ve seyahat gelirleri sırasıyla 1 milyar 343 milyon dolar ve 2 milyar 177 milyon dolar oldu.

Finansman tarafında, mart ayında net doğrudan yatırımlar 5,5 milyar dolar, net portföy yatırımları 13,2 milyar dolar, krediler 37,9 milyar dolar ve ticari krediler ise 1,7 milyar dolar katkı sağladı. Öte yandan, net efektif ve mevduatlar 21,4 milyar dolar negatif etkiledi. Merkez Bankası'nın döviz cinsinden net rezerv artışı ise 11,7 milyar dolar olarak kaydedildi.

Doğrudan yatırımlar 338 milyon dolar net giriş sağlarken, portföy yatırımlarında 3 milyar 551 milyon dolarlık net çıkış yaşandı. Yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’deki gayrimenkul alımları 149 milyon dolar olurken, yurt içi yerleşiklerin yurt dışındaki gayrimenkul alımları ise 227 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 399 milyon dolar ve Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) piyasasında 1 milyar 522 milyon dolar net satış yaptığı gözlendi. Ayrıca, yurt dışı bankaların Türkiye'deki mevduatları Türk lirası ve döviz cinsinden toplam 2 milyar 668 milyon dolar net artış kaydetti. Resmi rezervler ise 15 milyar 126 milyon dolar net azalma gösterdi.

 
17 İlin İhracatı 1 Milyar Doları Aştı
 
Şimşek: Cari Açık, OVP Tahminlerinin Altında Gerçekleşecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
17 İlin İhracatı 1 Milyar Doları Aştı
Ticaret Bakanlığı, 2025 yılı ocak-nisan dönemi ihracat verilerini açıkladı. ...
Bakan Işıkhan: Sosyal Güvenlik Sistemi Daha Etkin Hale Getirilecek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 81 ilde sürdürülebilir ...
İnşaat Maliyet Endeksi Martta Yükseldi
Mart ayında inşaat maliyet endeksi, önceki aya göre yüzde 1,53, yıllık ...
 
Ticaret Satış Hacmi Yıllık Yüzde 10,8 Artış Gösterdi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin ticaret satış hacmi ...
Mart'ta Ciro Endeksi Yıllık Yüzde 33,4 Arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ait ciro endeksi verilerini açıkladı.
Kamuda Tasarruf Denetimi: 145 İdarede 2 Bin 160 Aykırı İşlem Belirlendi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamuda mali disiplinin güçlendirilmesi için ...
 
Otomotiv Sektörü, 2025’in İlk 4 Ayında Rekor İhracat Gerçekleştirdi
Otomotiv sektörü, 2025'in ilk 4 ayında tüm zamanların en yüksek ocak-nisan ...
İŞKUR, Çalışan Anneler İçin 348 Milyon Lira Destek Verdi
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), çalışan annelerin iş hayatından kopmamalarını ...
Uraloğlu:Engelsiz Ulaşım İçin 100 Milyon Lira Destek Sağladık
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Engelliler Haftası kapsamında ...
 
YAZARLAR
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Sırtını dağa dayayanlara son mektup
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
PKK'nın Feshi ve Türkiye'nin Zaferi
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Sahte Baz İstasyonu
Prof.Dr.Ümit Yazıcıoğlu
Prof.Dr.Ümit Yazıcıoğlu
Sessiz Kalmak Suça Ortak Olmaktır: Almanya’nın Uluslararası Hukuk Bağlamında Netanyahu Tavrı
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Sükûnetin Ahengi İçinde
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Affetmenin Vicdanı, Vicdanın Sınırı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri