Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
5 terörist etkisiz hale getirildi
5 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>SPOR
14 Mart 2020 Cumartesi - 10:54

Makası kapatıyoruz

Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu Başkanı Yasin Bölükbaşı, insanların hareketsiz yaşama karşı bilinçlendiğini belirterek, “Bu konuda Avrupa ülkeleriyle aramızdaki makası kapatıyoruz” dedi

Makası kapatıyoruz


Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu Başkanı Yasin Bölükbaşı, kentlerde yaşayan hareketsiz bir hayata hapsolmuş insanların artık bilinçlenmeye başladığını söyledi. HİS Federasyonu, herkes için spor anlayışını topluma yaygınlaştırarak, insanları kentleşmenin ve hareketsiz yaşamın neden olduğu sorunlardan arındırmayı hedefliyor. Kentleşmenin insanları boğduğunu ifade eden Bölükbaşı, "Teknolojinin gelişmesi, insanların masa başı çalışmasına, daha az hareket etmesine neden oluyor. 30, 40 yıl önce insanlar günde 20-30 bin adım atıyorsa günümüzde ancak 3-4 bin adımla günü kapatıyoruz. İnsanlar, daha hareketsiz, stabil bir hayata hapsolmuş durumda ama bu durumdan çıkmak, kendilerine daha iyi bakmak istiyorlar, bilinçleniyorlar. Bu bilinç çok hızlı arttığı için bu bilince sahip Avrupa ülkeleriyle makası kapatıyoruz" ifadelerinde bulundu. Hareket etmenin reçete edilebilecek kadar önemli olduğunu belirten Bölükbaşı, "Hareketsiz yaşam insanların daha hızlı hasta olmasına neden oluyor. Düzenli bir şekilde spor yapıldığında bağışıklık sistemi güçleneceği için grip ve üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanma riski daha azalıyor. Kalp-damar, şeker, tansiyon gibi hastalıkların düzenli spor yaparak, şeker ve unlu gıdaları azaltarak önüne geçebilme olanağı artıyor" diye konuştu.

BISIKLET KULLANMALIYIZ
Kentlerde bisiklet kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Bölükbaşı, şunları kaydetti: "Bisikletle beş dakikada gidilebilecek bir yere araçla yarım saatte ulaşılabiliyor. İnsanların bisiklet kullanmaya teşvik edilmesi lazım. Bu bilincin artırılması için yerel yönetimlerin yolları düzenlemesi, gerekli alanlara bisiklet yolları yapması lazım. Asansör kullanımını azaltmamız, yürüyüş yollarını, kaldırımları daha fazla kullanmamız gerekiyor. Engelli vatandaşlarımızın da daha rahat hareket etmesi için şehirlerin uygun hale getirilmesi gerekiyor."

ÇOCUKLAR SOKAKTA OYNAMALI
ÇOCUKLARIN ilgisinin akıllı telefon, tablet ve bilgisayardan yaşlarına uygun sokak oyunlarına yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Bölükbaşı, "Kendi çocukluğumuzda eve girmek istemezdik, sokakta oynardık, şimdi ise çocukları evden dışarı çıkartamıyorsunuz. Çocukların ilgisi akıllı telefonlara, tabletlere, bilgisayar oyunlarına döndü. Tamamen bu durumu ortadan kaldırmak imkansız ama hem ruh hem beden sağlığı için, çocukların hayatına öyle ya da böyle hareket katmak mecburiyetindeyiz. Biz mutlu çocuklardık kendi dönemizde. Dışarda saklambaç, yakar top oynamak bizi mutlu eden bir şeydi. Çocuklarımıza da bunu aşılamamız gerekiyor, bizim en önemli görevlerimizden biri bu" değerlendirmesinde bulundu.

YÜRÜRKEN DAHA DOĞRU KARAR VERİLİYOR
BIR şeye karar vermek gerektiğinde kişinin kendisiyle baş başa kalarak yürümesinin doğru karar almasını kolaylaştırdığını belirten Bölükbaşı, "Düşünmek için yürümeyi tercih edin. 20 dakika yürüdüğünüz zaman beyin aktiviteleriniz daha fazla çalışmaya başlıyor. Bu esnada beyin aktiviteleriniz daha fazla çalıştığı için daha sağlıklı karar verebilmenize olanak sağlıyor. Hareket etmek sadece insanın bedenini değil ruhsal sağlığı da olumlu etkileyen bir şey. Mutluluk hormonu salgılanıyor, daha farklı düşünebildiğiniz için olaylara daha farklı bakabiliyorsunuz, daha pozitif bir gündeminiz oluyor. Bugün tarihte de baktığımızda eski tarihte, örneğin Selçuklu'da eğitimler yürüyerek yapılırdı çünkü yürümek beyin aktivitelerinin daha güçlü olmasını sağlıyor. Modern dönemin eseridir oturarak ders işlemek" diye konuştu.

 

 
Yeni koronavirüs sigara içenlerde daha ağır seyredebilir
 
Dünyada sadece Mamak’ta yetişiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Takımıma inanıyorum!
G.Birliği’nin Portekizli yıldızı Candeias, “Daha iyi yerlerde olmayı hak ...
Aile boyu gençlerbirliği
Mumcu ailesi, çeyrek asırdır destekledikleri Başkent ekibinin Ankara’da ...
Başkent’te futbol bitti bitecek
Ankara futbolda kan ağlıyor. Taraftarların başı hep eğik. Güzel futbol ...
 
Hak eden kazandı
Tokyo 2020 vizesi alan milli tekvandocu Hatice Kübra İlgün, İrem Yaman’ın ...
Tek yürek olmalıyız
Eryaman Stadı’nda oynayacakları müsabakada takımın 90 dakika desteğe ihtiyacı ...
MKE Ankaragücü Çaykur Rizespor maçının hazırlıklarına başladı
Ankaragücü sahasında Çaykur Rizespor ile oynayacağı maçın hazırlıklarına başladı
 
Gençler sınırı geçemedi
Başkent ekibinin Teknik Direktörü Hamza Hamzaoğlu, hakem kararlarına tepki ...
Adalet bekliyorum
Topladığı puanlarla Dünya Tekvando Federasyonu sporcu sıralamasında 3. ...
Herkes vicdanlı olsun
Ankaragücü’nün yaşam mücadelesi verdiğini vurgulayan Mert, “110 yıllık ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri