Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
HABERLER>EKONOMİ
1 Aralık 2022 Perşembe - 11:16

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda dün pozitif bir seyir görüldü. Avrupa borsaları kapanışında gösterge endeks Stoxx Europe 600 %0,63 artışla 440,04 puana çıktı.

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Küresel piyasalarda dün pozitif bir seyir görüldü. Avrupa borsaları kapanışında gösterge endeks Stoxx Europe 600 %0,63 artışla 440,04 puana çıktı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,81 artarak 7.573,05, Almanya'da DAX 30 endeksi %0,29 değer kazanarak 14.397,04 puana yükseldi.

ABD tarafında, Hazine Bakanı Janet Yellen, cari ekonomik görünüm için kabul edilebilir işsizlik oranının ne olduğundan emin olmadığını, ancak Hazine olarak %4 bandında işsizlik oranını sağlıklı bir iş gücü piyasasının göstergesi olarak değerlendirdiklerini söyledi.

 

ABD'de özel sektör istihdamı Kasım'da yaklaşık iki yılın en düşük artışını kaydetti. ABD'de dün açıklanan verilere göre Kasım’da özel sektörde istihdam artışı sert biçimde yavaşladı. ADP Araştırma Enstitüsü'nün verilerine göre ülkede özel sektör istihdamı 127 bin arttı. Bu, Ocak 2021'den beri en yavaş artış oldu. Beklenti veride 200 bin artış olması yönündeydi. İstihdam önceki ay 239 bin artmıştı.

ABD’de Fed Başkanı Powell’ın konuşması yakından takip edildi. Powell, Fed'in faiz artırım hızını Aralık ayında yavaşlatabileceğini, ancak enflasyonun çok yüksek olmaya devam ettiği ortamda faizlerin artırılması ve bir süre için sınırlayıcı seviyelerde tutulması ihtiyacının devam ettiğini söyledi. Fed’in politika faizinde arka arkaya 4 kez yapılan 75 baz puanlık faiz artırımlarının ardından Aralık ayında 50 baz puanlık artırım ihtimali belirgin şekilde artmış durumda. Piyasalar bu açıklamaya kuvvetli şekilde pozitif tepki verirken risk iştahında artış yaşandı.

 

ABD borsalarında Powell’ın açıklamalarında Aralık ayında faiz artırım hızının yavaşlatılabileceğini ifade etmesi hisse senedi piyasalarında iyimserliği destekledi. Dow Jones endeksinde %2,18 yükselişle 34.589,77 puandan kapanış gerçekleşirken, S&P 500 endeksi %3,09 yükselişle tekrar 4 bin puanın üzerine çıktı ve 4.080,11 puandan kapandı. Nasdaq’ta daha yüksek oranlı bir yükseliş göüldü. Nasdaq %4,41 yükseldi ve günü 11.468,00 puandan tamamladı.

Dün ABD 10 yıllık tahvil faizi Powell’ın açıklamalarıyla %3,78 seviyesinden %3,60 seviyesine hızlı geri çekildi. 10 yıllıklar bu sabah %3,62 seviyesinde. Dolar endeksinde de açıklamalarla dalgalanma yaşandı. DXY 106,4 seviyesinden önce 107,0 seviyesinin üzerine yükselirken daha sonra 105,5 seviyesine geri çekildi. DXY bu sabah 105,6 seviyesinde. EUR/USD paritesi dolar endeksindeki geri çekilmeyle birlikte tekrar 1,04’ün üzerine yükseldi. Brent petrol bu sabah 86,7 USD seviyesinde

 

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında, dünkü güçlü pozitif ABD kapanışlarının ardından pozitif bir seyir görüyoruz. ABD vadelileri ise hafif pozitif. VIX endeksi 20,6 seviyesinde. Bugün ABD'de, Fed'in de yakından izlediği verilerden biri olan ISM İmalat ve PCE enflasyon verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere, son açıklanan ABD TÜFE rakamı yıllık bazda %8,2’den %7,7’ye gerilemişti. Bu eğilimin PCE verilerine de yansıması ve yıllık rakamın %6,2’den %6,0 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Benzer şekilde çekirdek PCE’nin %5,1’den %5,0’e gerileyeceği tahmin ediliyor.

 

Gelecek gündemde neler var? Cuma günü haftanın en önemli verisi olan ABD iş gücü verileri açıklanacak. Ülkede en son tarım dışı istihdam 261 bin ile beklentilerin üzerinde gelirken, işsizlik oranı %3,7'ye yükselmişti. Saatlik kazançlarda aylık %0,4, yıllık bazda %4,7 artış yaşanmıştı. Tarımdışı istihdamda beklenti, son ay ABD ekonomisinin toplam istihdama 200 Bin yeni iş ekleyerek Aralık 2020'den bu yana en küçük artışı yaşanması yönünde oluşuyor.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Kıymetliler Powell sonrası güç kazandı
 
Yunanistan'a kaçmaya çalışan 5 kişi yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kıymetliler Powell sonrası güç kazandı
Altın dünkü seansta FED Başkanı Jerome Powell’in açıklamaları neticesinde ...
Bakan Nebati: "Bu yıl da en güçlü büyüyen ülkelerden biri olacağız"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Büyüme 9 aylık dönemde yüzde ...
Merkez bankaları ve finansal koşullar
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %3,73'e gerilediğini görüyoruz. Fed toplantısı ...
 
Türkiye: Ekim ticaret açığı 7,87 milyar dolar
TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Ekim ayı ...
Türkiye: Pandeminin ardından büyüme güçlü kalıyor
Türkiye’nin ekonomik büyüme oranları yılın ilk yarısında güçlü bir görünüm ...
Borsalarda Çin endişesi
Çin’de artan vaka sayıların nedeniyle uygulanan kısıtlama politikalarına ...
 
Küresel piyasalar
ABD piyasalarının yarım gün işlem gördüğü Cuma günü Avrupa borsaları pozitif kapanışlar yaptı.
Darphane'den 1 TL açıklaması
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, 1 TL'nin üretim değerinin ...
Küresel piyasalar
ABD piyasalarının kapalı olduğu günde Avrupa borsaları pozitif kapanışlar ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri