Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz
HABERLER>EKONOMİ
18 Ocak 2022 Salı - 15:52

Fed piyasaların odağında kalırken içeride Merkez bankası kararı takip edilecek

Volatilitenin zaman zaman yükselmeye devam ettiği süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır. (Işık Menkul)

Fed piyasaların odağında kalırken içeride Merkez bankası kararı takip edilecek

Yıla güçlü başlangıç yapan borsa cephesinde endeks geçtiğimiz 2070-2100 bandında ivme kaybetti.  Fed’in faiz silahını daha erken kullanabileceği beklentisi ABD tahvil faizlerini yukarı iterken küresel pay piyasalarında da volatilite artmaya başladı. Bir süredir bu riski görmezden gelen piyasalarda söz konusu gelişme risk iştahında henüz önemli bir bozulma yaratmış olmasa da volatilite artmaya başladı.  Küresel piyasalar güne düşük risk iştahıyla başlıyor. ABD’de yükselen tahvil faizleri, önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde risk alma konusunda piyasaların önünde engel oluşturuyor.

İçeride ise bu hafta dikkatler Perşembe günü gerçekleşecek TCMB toplantısında olacak. ABD tarafında ise 2021 son çeyrek bilançoları takip edilecek.

Volatilitenin görece yüksek kaldığı bu süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır.

Öne çıkanlar:

Kasım sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2020 yılsonuna göre % 8,6 oranında artışla 124,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku % 6,7 oranında azalarak 53,5 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku % 25,4 oranında artarak 44,5 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti.

Merkezi yönetim bütçesi 2020 yılı Ocak-Aralık döneminde 175 milyar 292 milyon TL açık vermiş iken 2021 yılı Ocak-Aralık döneminde 192 milyar 244 milyon TL açık verdi. 2021 yılı Aralık ayında ise açık 145 milyar 743 milyon TL ile rekor düzeyde gerçekleşti. 2020 yılı Ocak-Aralık döneminde 41 milyar 329 milyon TL faiz dışı açık verilmiş iken 2021 yılı Ocak-Aralık döneminde 11 milyar 391 milyon TL faiz dışı açık verildi.

Yabancı para ve altınlarını Türk lirasına çeviren kurumların, dönüşüm esnasında oluşan kur farkı kazançları da dahil olmak üzere bu kapsamda açılan vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarından elde edecekleri faiz ve kar payları vergiden istisna olacak.

Aralık ayında Türkiye genelinde 226 bin 503 adet konut satışı gerçekleşti. Bu rakam ile konut satışı bir önceki aya göre %27, geçen senenin aynı ayına göre ise %114 artış göstermiş oldu.

Varlıklarını TL'ye dönüştüren kurumlara vergi istisnası getiren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

 

OECD Bileşik öncü göstergelerine (CLI) göre, 2020'deki COVID-19 kaynaklı ekonomik krizden bu yana güçlü büyüme, yakında birkaç büyük ekonomide ılımlı olabilir.

Pfizer Inc. CEO’su Albert Bourla, Le Figaro’ya verdiği röportajda pandeminin neden olduğu 2 senelik kesintiden sonra hayatın yakında normale dönebileceğini söyledi. Fransız gazetesine verdiği röportajda: “Yakında normal yaşantımıza geri dönebileceğiz” diyen Bourla, “Son derece etkili aşılar, testler ve evde alınabilecek ilaçlar; baharda bu noktaya gelmemiz için gerekli tüm araçlara sahibiz” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, tedarik zincirinde yaşanan sorunların ve yüksek enflasyonun ekonomik toparlanmayı yavaşlattığını söyledi.

Yemen'de iktidarı ele geçirmek için Suudi Arabistan ve BAE öncülüğündeki koalisyon ile savaşan Husiler, BAE'yi hedef alan füze ve IHA saldırıları düzenlediler. Bu gelişme de petrol fiyatlarını yukarıya itti. Brent petrol 2014 Ekim ayından bu yana en yüksek seviyelerinde.

Yeni işlem gününün ekonomik takviminine; Japonya Merkez Bankası(BOJ)’nın para politikası toplantısı ile başladık. Japonya Merkez Bankası (BOJ) faizlerde değişikliğe gitmeyerek faizi %-0.1 olarak tuttu. Ancak, banka 2014'ten bu yana ilk kez enflasyon risklerine bakış açısını düzelterek Nisan ayında başlayan 12 aylık dönem için banka, üç ay önce öngördüğü %0,9 yerine %1,1'lik bir enflasyon artışı gördüğünü bildirdi. Ondan sonraki yılda ise enflasyonun %1,1 civarında kalmasını bekliyor.

Küresel piyasalar güne düşük risk iştahıyla başlıyor. ABD’de yükselen tahvil faizleri, önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde risk alma konusunda piyasaların önünde engel oluşturuyor.

Günün devamında, İngiltere’den; İşsizlik Oranı, İstihdam Artışı, İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvruuları ve Ortalama Gelir Endeksi gibi iş istatistikleri, Almanya ve Euro Bölgesi’nden ZEW Endeksleri ve ABD’den New York Empire State İmalat endeksi verilerini izleyeceğiz.

Endeks 2100 direncini aşmakta zorlanıyor

Bankacılık endeksinin desteğiyle güne yükselişle başlayan endeks en yüksek 2103 puanı gördüğü günü %0,62 yükselişle 2086 puan seviyesinden tamamladı Bankacılık endeksi yüzde 2,70 ve holding endeksi yüzde 0,22 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 5,16 ile madencilik, en çok kaybettiren ise yüzde 2,61 ile metal, ana sanayi oldu. 17 Aralık’ta SAT konumuna geçen trend takip modelimiz son 4 gündür TUT konumuna geçmiş durumda.

1750 etrafında sağlanan tutunmanın ardından başlayan toparlanma sürecinde ikinci hedef bölgemiz olan 2100 seviyesi dün test edildi. Endekste yeni bir ivme oluşması için 2100 direncinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Söz konusu seviye altında endeksin 10g HO (2040) etrafında kısa vadede güç toplamaya çalışacağını düşünüyoruz.

Volatilitenin zaman zaman yükselmeye devam ettiği süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır.

Kaynak:Işık Menkul - Volkan Dükkancık
Hibya Haber Ajansı

 
Kayseri'de deprem
 
Dövizini bozduran şirketlere kurumlar vergisi istisnası geliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Global faiz sorunu
Yeni yılın üçüncü haftasına başladık. Dün BİST100 endeksi çizgisini bozmadı ...
Türkiye’nin yurt dışı varlıkları, 2020 yıl sonuna göre % 20,3 oranında artışla 307,4 milyar doları buldu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) uluslararası yatırım pozisyonu ...
Yurtiçi piyasalar TCMB kararıyla şekillenebilir
GCM Yatırım Araştırma Departmanından Kudret Ayyıldır, yurtiçi piyasaları değerlendirdi.
 
Altın enflasyon verisi sonrası haftayı artıda kapatmayı başardı
Platin 960 dolar/ons seviyesinden başladığı haftayı 970 dolar/onstan tamamlarken ...
Yeni ekonomi perspektifi ve para politikası konvansiyonelliği
Yeni ekonomik dönemde düşük lira faiz oranlarına geçileceği, ihracat ve ...
10-14 Ocak haftası ekonomik seyir
Aralık ayında %13,58 artan TÜFE’nin Ocak 2022 tarihli TCMB piyasa katılımcıları ...
 
Kasım ayı denge -5,4 milyar dolar
Kasım ayında ithalat 4,68 milyar dolarlık yükseliş ile 26,9 seviyesine ulaştı.
Fed para politikası ilerlemesi
Fed, Aralık ayı toplantısının notlarını açıkladıktan sonra piyasanın savrulduğu ...
Altın güçlü kalma çabasında
Platin 979 dolar/ons seviyesinden güne başlarken, 971 dolar/onstan seansı ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri