Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: Ülkemize duyulan güveni en üst seviyeye taşımakta kararlıyız
Bakan Şimşek: Ülkemize duyulan güveni en üst seviyeye taşımakta kararlıyız
Bakan Kacır: Çevreye duyarlı sanayinin öncüsü ve destekçisiyiz
Bakan Kacır: Çevreye duyarlı sanayinin öncüsü ve destekçisiyiz
İçişleri Bakanlığı’nda tasarruf tedbirleri
İçişleri Bakanlığı’nda tasarruf tedbirleri
Bakan Yerlikaya: Teslim edilen her anahtar yeni umutları başlatıyor
Bakan Yerlikaya: Teslim edilen her anahtar yeni umutları başlatıyor
Nisan ayında düzenlenen operasyonlarda 445 kilogram uyuşturucu ele geçirildi
Nisan ayında düzenlenen operasyonlarda 445 kilogram uyuşturucu ele geçirildi
HABERLER>EKONOMİ
10 Aralık 2021 Cuma - 12:17

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1980 – 2050 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz. (Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de negatif bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 2010.20 – 2053.47 arasında işlem gördü ve günü +1.34% değişimle 2031.44 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi yüksek seviyede gerçekleşti. Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1980 – 2050 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Riskli varlıklara artan yönelim üçüncü günde şu an için sekteye uğradı. ABD’de majör endeksler Omicron’a yönelik alınan önlemlerin ekonomik aktiviteye olumsuz yansımada bulunacağı düşüncesiyle geri çekilme gösterirken, Amerikan doları sınırlı talep artışına maruz kaldı. 30y vadeli tahvilin ihracında beklentilerden daha zayıf bir tablo oluşurken, satıcılı seyir bu sabah Asya işlemlerinde de devam ediyor.

Bloomberg hesaplamalarına göre Birleşik Krallık’ta yapılan evden çalışma yönlendirmesinin aylık maliyeti 3 milyar GBP seviyesine dek yükselebilir. Son haber akışı Omicron varyantının Delta’ya kıyasla 4.2x daha bulaşıcı olduğunu gösteriyor. Avrupa endeksleri de gün içerisinde zayıf seyrederken, Çin’de Evergrande ve Kaisa Group’un USD cinsi kağıtlarında resmi default durumunun gerçekleştiğini belirtmek gerekiyor.

Çin’de PBOC’den gelen haber akışı tüm hızıyla devam ediyor. Yuan cinsi zorunlu karşılıklarda hafta içerisinde 50bp indirime giden ve risk iştahındaki artışı destekleyen merkez bankası bu kez dün itibarıyla yabancı para zorunlu karşılıklarda 2 puanlık artırım kararı aldığını duyurdu. Benzer adım son olarak Haziran’da 2007’den bu yana ilk kez gelmişti. Değerlendirmemiz, Çin’in değerlenen yuana karşı bu tarz bir hamle yaptığı yönünde. Nitekim bu sabah offshoreda yuan değer kaybı izliyoruz.

Bugün ABD’de açıklanacak olan enflasyon verileri günün ve haftanın en önemli başlığı konumunda. Beklentiler, TÜFE’nin Başkan Reagan’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşması ve yıllık bazda %6.8 artışa işaret etmesi yönünde şekillenmekte. Aylık artış beklentisi ise %0.7. Veri, Ekim’de %6.2 ile takip edilmişti. Öncesinde ise Başkan Biden verinin enerji fiyatlarındaki son düşüşü yansıtmayacağı şeklinde bilgilendirmede bulundu.

Yerel varlıklar açısından da genel hatlarıyla olumlu havanın korunduğu bir gün geride kaldı. Ancak, BIST’teki yükselişin dün itibarıyla kısmen zorlanma gösterdiğine dair emareler alındı. Seans içerisinde %2yi aşan değer kazancından %1’e yaklaşan ivme kaybını not etmek gerektiği kanaatindeyiz. O nedenle haftanın son işlem gününde, gelecek haftanın Fed, TCMB ve ECB’den oluşan yoğun takvimi de dikkate alınarak, son zamanların aksine biraz daha ihtiyatlı olunması ve primli pozisyonların gözden geçirilmesi gerektiği şeklindeki düşüncemizi paylaşmak isteriz.

Piyasalar

Haftanın son işlem gününde 3 günlük yükseliş eğilimine ara veren bir global piyasa yaklaşımı karşılıyoruz. Asya’da ABD seansından devralınan olumsuz fiyatlama eğilimi gözlenirken, vadeli endeksler ise yatay-pozitif açılışa işaret etmekte. Amerikan doları 9 Aralık işlemlerindeki sınırlı değer kazançlarını daha yatay bir eksene geri çekmiş durumda. DXY 96.00, USDTRY paritesi ise 13.50-14.00 aralığında fiyatlanmakta. BIST 100’de işlemlerin sınırlı olumlu bir açılış ile başlaması beklentisindeyiz.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.81 değer kaybı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %1.34 yükselişle 2031 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +5bp ile %21.51 olurken, ülke risk primi %1.1 yükseldi ve 489bp ile günü sonlandırdı.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları zayıf bir seyir söz konusuydu. Euro Stoxx 50 %-0.59, FTSE 100 %-0.22, DAX %-0.30 ve Rusya (RTS, USD) %1.23 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde satışların hızlandığı görüldü. Dow Jones yatay seyrederken, S&P 500 %-0.72, Nasdaq ise %-1.71 ile günü tamamlarken, işlem hacimleri son 5 gün ortalamalarının %10’lu seviyelerde gerisinde kaldı. Bovespa %-1.67, Merval ise %-3.02 ile takip edildi.

Asya’da fiyatlamalar negatif. TSİ 08.35/ NKY 225 %-0.64, Hang Seng %-0.65, CSI 300 %-0.56 ve KOSPI%-0.68’de oluşurken, USDCNH paritesi offshoreda 6.3694 ile sınırlı zayıflamaya işaret etmekte.

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 2009-1982 seviyeleri destek, 2053 ise direnç olarak izlenebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1166-1.1050 destek, 1.1380-1.1460 ise direnç olarak izlenebilir.

BIST Yabancı İşlemleri:

Net Alım-Satım, Kasım 2021 ? 2021 yılının başından itibaren yabancı banka/aracı kurum veya şahıs nam ve hesabına gerçekleştirilen işlemler içerisinde tüm alım-satım işlemleri ele alındığında, kümülede net olarak 596 milyon USD satım şeklinde (-) gerçekleşirken, 2021 yılı Kasım ayı için ise kümülede net olarak 708 milyon USD alım işlemi (+) gerçekleşmiştir.

BIST 30 firmalarının bu işlemlerdeki payı ise yine 2021 yılı Kasım ayı için, kümülede net olarak 703.1 milyon USD alım işlemi (+) olarak gözlemlenmiştir.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Tüm dünyadan yatırımcılar, yarışarak 1 milyon dolarlık ödül kazanacak
 
Bostancı: "Hastanelerde üst arama dedektörü kullanılmalı"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kurların sakinleştiği haftada Borsa İstanbul yükselişi %6’ın üzerinde
Borsa İstanbul’da haftayı tamamlarken güçlü pozitif hava devam ediyor. ...
Bugün TÜFE, çarşambaya FED
Ekonomik gündeminin eksikliğini Omicron varyantı ile dolduran piyasaların ...
Otomotiv pazarı kasım ayında yıllık %25 daralırken yılbaşından bu yana %1 büyüdü
2021 Kasım ayında yerli otomobil ve hafif ticari araç satışları, aylık ...
 
Omicron belirsizliğinin iyimserliği
Omicron varyantı, delta varyantına göre daha bulaşıcı ve tehlikeli olması ...
Gayrisafi Yurt İçi Hasıladan (GSYH) en yüksek payı %30,1 ile İstanbul aldı
GSYH'den en yüksek payı alan ilk beş il, 2020 yılında toplam GSYH'nin %53,5'ini oluşturdu.
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de pozitif açılış bekliyoruz. Dün endeks 1942.50 – 1984.03 ...
 
Müdahaleler sonrasında Türk lirası
Dün TCMB’nin faizi sabit tutma ihtimalini ve olası etkilerini ele almıştık. ...
Politika faizi düşerken, borçlanma maliyetleri artıyor
Powell’ın son açıklamalarından sonra ücret ve enflasyon döngüsünün Fed ...
Omikron varyantı
BIST100 endeksinde de TL bazındaki ralli havası sürebilir.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri