Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
'Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
"Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
HABERLER>EKONOMİ
19 Temmuz 2022 Salı - 14:54

Asya piyasalarında satış hakim

BIST100 Endeksi’nde sınırlı pozitif bir açılış beklemekteyiz.

Asya piyasalarında satış hakim

Bugün Ne Bekliyoruz? Haftaya pozitif başlayan Asya piyasalarında bu sabah satış ağırlıklı bir seyir izlenmekte. Kayıplara öncülük eden Hong Kong Hang Seng Endeksi’nde kayıp %1’in üzerinde; Çin ana kara endekslerinde daha sınırlı satışlar mevcut. Güney Kore hisselerinde karışık bir seyir var. Kospi Endeksi %0,4 ekside, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,3 artıda seyretmektedir. Tatilin ardından bugün işlem görmeye başlayan Japonya hisselerinde bölge genelindeki satışların aksine alıcılı bir seyir hâkim. ABD’de geçen ayın enflasyon rakamlarının ardından Fed’in temmuz toplantısında yapacağı faiz artırımına ilişkin belirsizlik risk iştahındaki kısa vadeli dalgalanmanın ana kaynağını oluşturuyor. Hafta başında oluşan olumlu havanın bozulmasında ise Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) toplantı tutanaklarında faizlerin nötr oranın oldukça altında olduğu belirtilerek daha fazla faiz artırımı sinyalinin verilmesi ve Apple Inc.’in parasal sıkılaştırmadan kaynaklı ekonomik yavaşlama endişesiyle işe alımları yavaşlatmayı planladığı yönündeki haber rol oynamakta. Bugün veri takviminde ABD’de haziran ayı inşaat izinleri ve konut başlangıçları verileri takip edilecek. Konut başlangıçlarında beklenti önceki aya göre sınırlı bir artış olacağı yönünde. Nisandaki 1,81 milyonluk zirvenin ardından faiz ve inşaat maliyetlerindeki artışın etkisiyle mayısta %14’lük bir düşüş olmuştu. Ocakta görülen 6,49 milyonluk zirvenin ardından şubat ayından beri düşüş eğiliminde olan ikinci el konut satışlarının haziranda 5,4 milyon civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Yurt içinde TÜİK haziran ayına ilişkin konut satış istatistiklerini yayınlayacak. Türkiye genelinde konut satışları mayısta yıllık %107,5 artışla 122 bin 768 olmuştu. Ayrıca, TCMB kısa vadeli dış borç istatistiklerini yayınlayacak. Türkiye'nin kısa vadeli dış borç stoku nisan sonu itibarıyla 2021 sonuna göre %9,6 artışla 133,4mlr USD olarak gerçekleşmişti. Borsa İstanbul tarafınBIST100 Endeksi’nde sınırlı pozitif bir açılış beklemekteyiz.da haftaya güçlü bir başlangıç yapılmasının ardından yükseliş hareketinin kısa vadede devamı açısından teknik seviyelerin önemini koruduğunu düşünmekteyiz.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse endeksleri haftanın ilk işlem gününde %0,22-1,40 aralığında artış kaydederek pozitif bir görünüm sergiledi. FTSE 100 ve CAC 40 Endekslerinde %1’e yakın artış gerçekleşirken DAX Endeksi günü %0,74 primli tamamladı. ABD hisse endekslerinde ise negatif bir görünüm hâkim oldu. S&P 500 Endeksi %0,84, Nasdaq Bileşik Endeksi %0,81 ve Dow Jones Endeksi %0,69 düştü. Hafta başlangıcında Dolar Endeksi 107,4 puana gerilerken EUR/USD paritesi %0,62 artarak 1,01 seviyesini aştı. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi 5,9bp artarak %2,99 düzeyine yükseldi. Öte yandan 2 yıllık Hazine tahvilinin faizi %3,18 ile yaklaşık son bir ayın en yüksek kapanışını yaptı. Emtia grubundan Brent petrol %4,46 artarak varil başına 103USD’yi buldu. Ons altın ise 1.700USD’nin üzerinde yatay alıcılı olarak fiyatlandı.

Haftaya primli bir açılışla başlayan BİST100 Endeksi’nde dün alış ağırlıklı işlemlerin sürmesiyle küresel hisse endekslerinden pozitif ayrışıldı. Böylece gösterge endeks %2,89 artarak 2.451,27 puana yükseldi. USD/TRY kuru %0,36 ve EUR/TRY kurunda %1’e yakın artış gerçekleşti. Kurdaki artışa bağlı olarak gram altın 958 TL’ye yükseldi. TÜİK’in haziran ayı verilerine göre Tarım-ÜFE aylık %0,66 azalırken yıllık %148,9 arttı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı haziran ayı merkezi yönetim bütçe verilerine göre 31,1mlr TL değerinde açık gerçekleşti. Faiz dışı dengede de 18,3mlr TL’lik açık görüldü. Böylece 2022 yılının ilk yarısında bütçe 93,6mlr TL fazla verdi.

Kaynak:Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
KYK'da sadece ana para ödenecek
 
Ortadoğu ve Körfez ülkeleriyle Çin şirketleri arasında 5G alanında olumlu işbirliği sürüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uluslararası piyasalar
Fed’in temmuz ayında 100 baz puanlık faiz artırımını gündeme alabileceğine ...
Dolar / TL, 20 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesinde
Geçen hafta bayram tatili nedeniyle Borsa İstanbul tarafında kısa haftada ...
Piyasaların yönü
Geçen hafta endeks haftayı yatay yönlü tamamladı. Enflasyonist endişeler ...
 
Global büyüme paradoksu ve parasal sıkılaşma trendi
Son dönemde global ekonomi üzerindeki yavaşlama sinyalleri yükseldi. Yüksek ...
Hipertansiyon ancak düzenli ölçümle teşhis edilir
Liv Hospital Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Ecder, hipertansiyonu olanlarda ...
Uluslararası piyasalar
ABD’de haziran ayı TÜFE verisi piyasadaki beklentilerin üzerinde yıllık bazda %9,1 olarak açıklandı.
 
Piyasaların yönü
Geçen hafta endeks haftayı yatay yönlü tamamladı. Enflasyonist endişeler ...
Haftalık gelişmeler
21 Temmuz'da sırasıyla önce TCMB sonrasında ise ECB faiz kararı açıklanacak. ...
ABD enflasyonu ‘daha agresif Fed’ senaryolarını destekledi
ABD’de Haziran ayı enflasyonu 9,1% ile 1981’den bu yana görülen en yüksek oran oldu.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri