Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
HABERLER>ARAŞTIRMA-İNCELEME
28 Aralık 2019 Cumartesi - 12:28

Artık herkes taksi şoförü olamayacak

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Ankara Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), kent merkezi ve ilçelerdeki taksilerle ilgili kapsamlı bir ‘Ticari Taksi Yönergesi’ hazırladı.

Artık herkes taksi şoförü olamayacak

12 Aralık’ta ABB Ulaşım Dairesi Başkanlığı’nın talebi üzerine hazırlanan ve oy çokluğuyla kabul edilen yönerge ile; taksi ruhsat sahipleri ile şoförlerin hak ve yükümlülükleri, taşıması gereken şartlar, çalışmaları sırasında uyması gereken kurallar, taksi ve taksi duraklarının standart, teknik özellik ve işletim sistemlerinin yapılması, indirme, bindirme ve bekleme yerlerinin düzenlenmesi gibi kurallar belirlendi. Yönergedeki bazı düzenlemeler şöyle:

 

TAKSİ MODELİ 10 YILI GEÇEMEYECEK

 

“Ücret tarifeleri UKOME’de görüşülecek. UKOME’nin alacağı karar dışında herhangi bir ücret tarifesi kesinlikle uygulanamayacak. Taksilere fabrika çıkışı dışında aksesuar malzeme takılamayacak. 31 Aralık 2020’den itibaren taksilerde 10 yaşından büyük araç çalıştırılamayacak. Aracın sağ arka kapısının iç tarafında görme engelliler için kabartma alfabeyle araç plakası ve ALO 153 yazılı levha bulundurulması zorunlu olacak. T plakalı taksiler merkez ilçeler (Çankaya, Gölbaşı, Yenimahalle, Etimesgut, Sincan, Altındağ, Mamak, Pursaklar, Keçiören) dışındaki diğer ilçelere yolcu götürecek fakat dönüşte yolcu alamayacak. T plakalı harici ilçelere tahsisli taksiler merkez ilçelere veya tahsisi dışındaki diğer ilçelere yolcu götürebilecek fakat dönüşte yolcu alamayacak.

 

SUÇA KARIŞAN DURAĞI UKOME KAPATACAK

Taksilerde araç sahibi ile şoförlere ait bilgilerin yer aldığı Taksi Aracı Tanıtım Kartı bulunacak. Taksi duraklarında kapasite düzenlemesi, sayı artırılması, yeni durak belirlenmesine UKOME karar verecek. Bir taksi plakası ikinci bir durakta çalışamayacak. Umuma açık taksi duraklarından tüm taksiler istifade edebilecek, buraların belli esnafın tekeline geçmesine göz yumulmayacak. Taksi duraklarında çalışan taksilerden Taksi Otomasyon Merkezi’ne üyelik belgesi istenecek. Organize suç işleyen veya terör olaylarına karışan, genel ahlak ve adaba aykırı hareket eden suçluları barındıran taksi durakları, UKOME kararı ile kapatılacak.”

BELGESİZ ŞOFÖR ÇALIŞTIRMAK YASAK

Ticari Taksi Yönergesi’nde en dikkat çeken düzenleme ise taksi şoförlerinde aranacak şartlar ile ilgili oldu. Artık herkes taksilerde şoförlük yapamayacak. Taksi şoförlerinden istenilen şartları taşıyan kişilere ABB Ulaşım Dairesi tarafından Taksi Aracı Kullanım Belgesi verilecek. Belgesi olmayan şoför çalıştırılamayacak. Belgeler iki yılda bir yenilenecek. Mevcut taksi şoförleri en az ilkokul mezunu, yeni başlayanlar ise en az ilköğretim mezunu olacak. Şoförler, ABB ve oda koordinesiyle verilecek şoför eğitim sertifikasına sahip olacak. Acil kurtarma ve ilk yardım, şehirle ilgili tarihi, turistik, coğrafi, sosyal ve kültürel bilgilere, davranış, diksiyon, harita ve şehir planı okuma, yol ve trafik, yangın söndürme bilgilerine de sahip olacak. ABB gerekli durumlarda şoför eğitimlerini artırabilecek. Şoförler psikoteknik raporunun yanı sıra her yıl bulaşıcı hastalıklar ve göz muayenesi olacak. Başvuru itibarıyla 7 günü geçmemiş şekilde adli sicil kaydı alınacak. Şoförler, cinsel saldırı ve uyuşturucu suçlarından hüküm giymemiş olacak. Araç sahipleri tarafından şoförlere sigorta yapılma şartı gelirken, şoförler 66 yaşından gün almamış olacak.

TAKSİLER AKILLANACAK PANİK BUTONU TAKILACAK

Yönergedeki bir diğer düzenleme de UKOME tarafından kurulacak olan Taksi Otomasyon Merkezi. ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın geçen ay tanıtımını yaptığı ‘Akıllı Taksi Projesi’ için kurulacak olan merkezde tüm taksileri kapsayacak çağrı merkezi, elektronik haberleşme, ödeme sistemi, parmak izi okuyucu veya şoför kartı sistemi, panik butonu gibi sistemler yer alacak. Merkez vatandaştan gelen ve çağrı merkezinden yönlendirilen tüm talepleri karşılayabilecek. UKOME kararına uygun şekilde otomasyon sistemi bulundurmayan araçlar taksi işletmeciliği yapamayacak.

ODA KARŞI ÇIKTI: MAHKEMEYE GİDERİZ

Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası, söz konusu düzenlemenin usul ve yasaya aykırı olduğunu savunarak yönergeye itiraz etti. UKOME toplantısına katılan Oda Başkanvekili Cevdet Kavlak, düzenlemenin yönetmelik ile yapılması gerektiğini, yetkinin UKOME ve belediyede olmadığını, Ankara’da 22 şoför odası olmasına rağmen 2 odanın toplantıya davet edildiğini, yetkinin odalarda olmasına rağmen yönerge ile esnafın tüm işlerine karışıldığını gerekçe gösterdi. Odadan esnafa yapılan açıklamada da, ”Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş’ın bilgisi dışında veya yanlış bilgilendirme sonucunda, Ankara’daki tüm ilçeler ve merkezdeki ticari taksilerle ilgili genelini kapsayan bir yönerge hazırlanmış ve bu yönergeye esnafımızı mağdur edecek maddeler konulmuştur. UKOME Genel Kurulu’nda görüşülerek alınan kararlara karşı odamızca sözlü ve yazılı itirazımız dile getirilerek muhalefet şerhimiz konulmuştur. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş‘ın hazırlanan yönergeyi düzelteceğini ve yeniden gözden geçireceğini temenni ediyoruz. Taksici esnafımıza yardımcı olacağını düşünmekteyiz. Talebimize olumlu cevap verilmediği takdirde gerekli hukuki ve adli işlemler tarafımızca başlatılacaktır.”

 
İyi Parti'de gerginlik
 
Milli Mücadele’nin kalbinde Atatürk’ün ilk 24 saati
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tabelayı değiştirip şehre döndüler
ABB meclis kararıyla yasaklanmasına karşın türlü yöntemlerle şehir içinde ...
Perilerin Dansı devam edecek
Kuğulu Park’ın üst kısmındaki Metin Yurdanur’a ait ‘Su Perilerinin Dansı’ ...
Ankara için susuzluk tehlikesi yok
Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Cumali Kınacı, Gerede’den ...
 
Simülasyon aşkı
Mehmet ve Sümeyye Kahraman çifti, üniversite yıllarında tanışmalarını ...
Yurt dışı gezilerinin Ankaralıya maliyeti nedir?
AK Parti Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Fatih Şahin, Ankara Büyükşehir ...
Alt geçit sınavı
Mamak Derbent’te, trafiğin geliş ve gidiş olarak tek şeritten ilerlediği ...
 
Güvenpark’tan Kumrular’a
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Güvenpark dolmuş duraklarının, ...
İşte Mogan zirvesinin perde arkası
Ankara’daki 25 ilçe belediye başkanından 20’si, Mansur Yavaş’ın daveti ...
2019 yılına Anı Yüzük koleksiyonu damga vurdu!
Anı Yüzük dizilerin efsane aksesuarlarını parmağınıza taşıyor
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri